Zwemmen in de schaduw van doping


‘Zwemmen in de schaduw van doping’ vertelt het levensverhaal van zwemster Enith Brigitha, die de pech had juist in de jaren zeventig haar top te bereiken. Pech omdat ze het daardoor moest opnemen tegen de gedrogeerde DDR-zwemsters.

Zolang haar concurrentes uit de DDR niet deelnamen, won Enith Brigitha (Curaçao, 1955) vrijwel elke zwemwedstrijd. Pas in 1990 bleek dat de jonge DDR-zwemsters –zonder dat zij dat zelf wisten- stelselmatig doping kregen toegediend. De bronzen olympische medailles die Enith in 1976 op eigen kracht behaalde, hebben voor haar dan ook een gouden rand.

“Toen Enith in 1967 twee maal zilver won op de Koninkrijkspelen, zwom ze pas drie jaar in clubverband. Na terugkeer uit Nederland in 1963 had Eniths moeder haar –zoals beloofd- meegenomen naar zwemclub De Robben. Omdat trainer Toon Anemaet wel eens wilde weten wat voor vlees hij in de kuip had, liet hij haar voorzwemmen.”

Het boek verhaalt niet uitsluitend over de zwem carrière van Brigitha, maar ook over haar jeugd op Curaçao, de badpakken-affaire en haar leven na het zwemmen. Een groot deel van het boek is echter gewijd aan Brigitha’s ongelijke strijd tegen haar concurrenten uit de DDR. Aan de hand van uitgebreid archiefonderzoek beschrijft auteur Jeannette van Ditzhuijzen bovendien het dopingsysteem en wie daar verantwoordelijk voor waren.

“Veel later, in 2013, werd pas definitief duidelijk dat de tegenhanger van de DDR, West-Duitsland, zich eveneens schuldig had gemaakt aan grootschalige doping.”

Natuurlijk weten wij met z’n allen wel het een en ander over dopinggebruik binnen de sportwereld en als er weer eens iets aan het licht komt dan roepen we in koor oh en ah.

‘Zwemmen in de schaduw van doping’ geeft echter een transparant beeld van hoe het er nu werkelijk allemaal aan toeging. Ik ervoer het als schokkend.

Natuurlijk is dit boek meer dan alleen een ontluisterend relaas over dopinggebruik binnen de sportwereld. Het is bovendien het verhaal van een topsporter die alles voor haar geliefde sport deed en ondanks al haar (negatieve) ervaringen toch achteraf kan zeggen dat ze tevreden terugblikt op haar carrière. Alleen daar heb ik overigens al respect voor. Brigitha is niet verbitterd. Natuurlijk maakt deze kwestie haar nog altijd kwaad maar ze realiseert zich dat de tijd niet valt terug te draaien.

“Voor Enith is haar olympische medaille op de 100 meter vrij slag ‘brons met een gouden rand’. Ze weet immers dat ze bij die afstand op de Olympische Spelen van 1976 dik kans op goud had gemaakt als de DDR het spel eerlijk had gespeeld.”

Wanneer Brigitha besluit om (samen met Van Dithuizen) haar verhaal openbaar te maken middels dit boek, had zij wellicht niet kunnen bevroeden dat zij ook nog eens een uiterst plezierige schrijfstijl zou hanteren. ‘Zwemmen in de schaduw van doping’ is derhalve niet alleen boeiend, maar ook zeker onderhoudend.

Kortom, een uiterst interessant en onthullend boek over een groot sportvrouw!

Over de auteur

Enith Brigitha vestigde 97 Nederlandse records, 45 op de 25 meterbaan, 52 op de 50 meterbaan. Op de 100 meter vrije slag bracht zij in haar eentje het record met zo’n 5 seconden omlaag, in een kort bad 15 én op de lange baan 11.

Jeannette van Ditzhuijzen tekende voor dit boek voor het onderzoek en het compileren van de resultaten uit het onderzoek; een mooie aanvulling.

Uitvoering

Uitgeverij: LM Publishers

ISBN  9789460224560

Paperback, 196 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.