Zoötroop


De hoofdrol in Zoötroop is weggelegd voor Paul Siewertsen. Paul is regisseur en zit aan de grond wanneer hij terugkeert uit de Verenigde Staten. Hij neemt deel aan een re-integratietraject waar hij, samen met enkele groepsgenoten, wordt geconfronteerd met schaduwpraktijken.

Paul zijn passie is het verfilmen van scenario’s. Daartoe moet er echter ruimte zijn in je hoofd en Paul is te druk bezig met allerlei andere zaken, zoals de vraag wie hem bespiedt. Zoötropen, kijkdozen naar een andere wereld, helpen hem zichzelf te hervinden en de schaduwpraktijken te ontrafelen. Zijn ervaring biedt het materiaal voor zijn eerste Nederlandse speelfilm.

Met Zoötroop levert Braaksma een bijzonder boek af. Alles aan dit boek is nét even anders. Het verhaal, de personages, de diverse lagen die Braaksma in zijn verhaal weet te verstoppen en de illustraties van de hand van Redmer Hoekstra. Dit alles is het recept voor een originele roman met vrij uitzonderlijke personages en een verhaal dat geheel onverwachte plotwendingen bevat en is overgoten met een subtiele humor.

“Op afstand wijst hij naar de deurkruk, die vanzelf opent en achter hem weer dichtvalt, wat enkelen doet schrikken. Even denkt Paul zijn eigen zinsbegoocheling tienvoudig weerspiegeld te zien in de gezichten rondom.”

Aan het begin van het verhaal ligt de nadruk op het re-integratieproject waar Paul aan deelneemt en waar hij wordt geconfronteerd met de andere deelnemers die stuk voor stuk vrij uitzonderlijk zijn. Gaandeweg verlegt Braaksma de aandacht naar de ontdekte  schaduwpraktijken en het feit dat Paul meent zich in een film te bevinden.

“Maar als cineast en scenarist zie ik het als de snelste weg om te kunnen schitteren! We moeten durven en doen en in onze kracht staan. Dat is ons lanceerplatform! Uw website overigens is uitstekend. Niets op aan te merken….”

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schrijfstijl van Braaksma. Die schrijfstijl is namelijk een feestje op zich. Bijzonder verzorgd, een uitgebreide woordenschat, mooie geloofwaardige dialogen en fraaie karakteriseringen.

Kortom, Zoötroop is een aanrader. Een debuutroman op niveau waarbij de lezer alleen maar kan hopen op een volgend werk van deze auteur.

Over de auteur

Arne Braaksma (1960) werkte aan het Woordenboek Nederlandsche Taal en was actief als redacteur bij Pearson Education (Engeland). Sinds 2000 werkt hij freelance als redacteur, interviewer, copywriter en schrijfcoach. Vanuit locaties wereldwijd schreef hij over mensenrechten, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij publiceerde Nine Lives: Making the Impossible Possible, Trailblazers: In the Footsteps of Eleven Human Rights Defenders en Nederlanders: van partizaan tot pionier. Als vrijwilliger werkte hij bij Vluchtelingenwerk en Repair Café en gaf hij Engelse les op basisscholen en kloosters in Nepal, Mongolië en Sri Lanka.

Uitvoering

Uitgeverij Gopher

ISBN: 9789493172098

Paperback, 266 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.