Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven


Afbeeldingsresultaat voor je levensverhaal schrijven brenda van es

Enorm veel mensen dromen ervan een boek te schrijven. Veel van deze auteurs in spé hebben daarbij de wens om hun eigen levensverhaal aan het papier toe te vertrouwen, maar hebben geen idee waar te beginnen of hoe structuur te brengen in het verhaal.

Van Es neemt deze aspirant schrijvers aan de hand en biedt ze een leidraad. Ze laat haar lezers zien welke stappen ze moeten zetten en ontwikkelde daartoe in 2014 de ©ES methodiek. Dat deze methodiek succesvol is, mag blijken uit het feit dat Van Es heeft al heel wat eindresultaten heeft mogen aanschouwen van schrijvers die haar methode hebben gehanteerd. Het werden –zonder uitzondering- heldere en krachtige verhalen.

“Ik leerde dat dat, juist dát, niet goed is voor je boek. Dat je jezelf verliest in de hoeveelheid. Dat chaos de overhand neemt. Ik herkende daardoor ook direct waar de crux zat bij de mensen die niet eerder met dit bijltje gehakt hadden en die wel hun verhaal wilden schrijven.”

Van Es geeft weer welke stappen je moet zetten alvorens je überhaupt aan het werkelijke schrijven begint; de structuur. Ze benadrukt het belang hiervan en legt uit waarom je niet in het wilde weg moet beginnen met schrijven. Het schrijven van je (levens)verhaal heeft tijd nodig. Schrijven, schrappen, het tussentijds aanbrengen van structuur. Het is een waar project.

‘Je levensverhaal schrijven; zo doe je dat’ biedt handvatten om er een succes van te maken. Een autobiografie waar je trots op bent.

“A.F.Th. van der Heijden schreef het boek Tonio, een boek over zijn zoon die verongelukte. Zijn vrouw liet het toe. Zou hij het ook geschreven hebben als zij het niet had gewild?”

Van Es is goed geslaagd in haar missie. Het is een helder, maar vooral inspirerend boek, dat naar mijn mening veel schrijvers in spé over de denkbeeldige grens zal trekken. Dat zou betekenen dat Van Es aan de wieg staat van een groot aantal autobiografieën waar veel lezers plezier aan gaan beleven of herkenning dan wel steun in vinden en dat is toch prachtig?

‘Je levensverhaal schrijven’ is overigens niet uitsluitend bestemd voor (beginnende) auteurs. Ook zij die, met andere doeleinden, regelmatig met teksten bezig zijn, zullen dit boek als nuttig ervaren en er inspiratie uit putten, mede dankzij de vele praktische voorbeelden die Van Es in haar werk heeft opgenomen.

“Beginnende schrijvers maken vaak gebruik van superlatieven. Superlatieven zijn woorden als super, gezellig, fantastisch, geweldig. Als we praten gebruiken we ze vaak. In de cursus geef ik regelmatig aan dat als je praat je rustig superlatieven kunt opvoeren, omdat je ze verduidelijkt met allerlei andere zintuigen. Als je schrijft werkt het anders.”

Het boek van Van Es is zeker geen theoretische kost. Al direct na het eerste hoofdstuk zet de auteur je aan het werk. Stapsgewijs en in een bijzonder fijne schrijfstijl, sfeer zou ik haast willen zeggen, leert Van Es je jouw verhaal te schrijven!

Over de auteur

Van Es is Freelance Communicatieadviseur en Tekstschrijver. Daarnaast schrijft zij de levensverhalen van anderen en organiseert ze schrijfweken in Spanje waarbij ze mensen helpt om hun eigen levensverhaal te schrijven (www.100jaarnavandaag.com).

Uitvoering

Uitgever: 100 Jaar Na Vandaag

ISBN  9789492613004

Paperback, 175 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing en boekrecensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.