‘Ik zag Menno’: veelbelovend debuut!


Afbeeldingsresultaat voor ik zag mennoVincent heeft berekend dat hij gelukkig zal worden met Kim. Wanneer hij bij het boeken van hun huwelijksreis zijn doodgewaande broer Menno meent te herkennen, offert hij zijn zorgvuldig opgebouwde zekerheden echter op met slechts één doel: het vinden van zijn broer.

Hij begint zijn zoektocht in Spanje, maar zonder succes. Rosana, een straatartieste, stimuleert hem zijn risicomijdende levenswijze los te laten, om de kans te vergroten zijn vrijgevochten broer tegen het lijf te lopen. Langzaamaan gaat hij het leven leiden dat Menno zou hebben geleid. Aanvankelijk om Menno te vinden, maar de onbevangen manier van leven bevalt hem verwarrend goed.

Mijn visie

‘Ik zag Menno’ is het debuut van de Belgische Sandra Bernart. Het boek is van het tragikomische genre en vertelt het verhaal over Vincent. Vincent is een jongen die vasthoudt aan zekerheden. Alles in zijn leven berekent hij vooraf op kansen en risico’s. Zo heeft hij ook zijn kansen op geluk met zijn vriendin Kim, berekend.

“Ik zal jullie niet vermoeien met ingewikkelde formules. Daarvoor is mijn spreektijd tekort. Maar het komt grofweg op het volgende neer. Wanneer je twaalf meisjes test en daarna diegene kiest die in alle opzichten beter scoort dan alle vorige, is de kans het grootst dat je de juiste partner hebt gekozen. Geluk in de liefde heeft niet met geluk te maken, maar is te voorspellen.”

Wanneer Vincent op zeker moment zijn overleden broer Menno meent te herkennen op een foto in een reisbrochure, schuift hij echter al zijn zekerheden aan de kant en vertrekt hij naar Spanje om op zoek te gaan naar zijn broer.

“Ik probeer me voor te stellen hoe ergens achter deze gebouwen weidse gebieden liggen, waarna het landschap heuvelachtig wordt en overgaat in de Pyreneeën. En na een gebied van diepe kloven, oneindige wijngaarden en snelwegen waar chauffeurs klagen over de hoge tol, ergens ver daarachter, Kim op mij wacht. Ik duw het beeld direct weer weg.”

Dit besluit betekent een ware ommekeer in zijn leven. In het Spaanse dorpje Peniscola, wordt hij geconfronteerd met een nonchalante levensstijl, die meer passend zou zijn voor zijn broer Menno als voor hem zelf. Toch koestert hij zich in dit nieuwe leven. Dit komt voornamelijk door Rosana. Rosana is straatartieste die hem volledig uit zijn comfortzone trekt. Ondanks de zorgen van zijn thuisfront zoekt Vincent vastbesloten verder. Wil Menno echter wel gevonden worden?

“Menno was de kapitein en bepaalde de koers. Ik volgde. Op het moment dat hij uit mijn leven verdween, ben ik stuurloos geworden. Daarom ben ik hier, bij Rosana. Menno heeft, zonder het te beseffen, het roer weer overgenomen. Het inzicht treft me vol en verwart me tegelijk.”

Bernart hanteert een boeiende, vloeiende schrijfstijl die zij combineert met een fijn, subtiel gevoel voor humor. Haar taalgebruik en woordkeuze zijn mooi verzorgd en de karakterisering van haar personages werkelijk prachtig! Overtuigend echt. Vincent, Sara, Kim, Rosana en Menno, je leert ze kennen en raakt op hen gesteld; ze blijven je bij.

Kortom, een prachtig en veelbelovend debuut van Bernart.

Over de auteur

Sandra Bernart is van Belgische origine (1973, Hamont), studeerde Economische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg, werkte bij marketingadviesbureaus, onderbrak haar carrière voor vrijwilligerswerk in Peru en Costa Rica en vult haar dagen als webdesigner en schrijfster. Ze publiceerde in verschillende verhalenbundels en op literaire websites. Sandra’s korte verhalen vielen regelmatig in de prijzen. Met het verhaal Amandelspeculaas behaalde zij een tweede plaats bij de Eindhovense Literatuurprijs. En Ik zag Menno, zo simpel was het stond onlangs nog op de shortlist van de Coffeecompany Bookaward. Sandra heeft een vlotte, toegankelijke schrijfstijl met een tragikomische ondertoon.

Uitvoering

Uitgeverij Palmslag

Paperback, 232 pagina’s

ISBN10 9491773372

ISBN13 9789491773372


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.