Wij weduwen zijn een taai volkje


De dood hoort bij het leven en wij worden allemaal op enig moment geconfronteerd met het overlijden van een dierbare. Toch weten we maar weinig over het rouwproces. Bovendien verwacht onze om-wereld dat we, na een paar maanden van rouw, wel weer op de been zijn. Maar hoe doe je dat als je wereld is ingestort en je leven er door het immense verlies totaal anders uitziet?

Auteur van ‘Wij weduwen zijn een taai volkje’, Maya Stomp, werd geconfronteerd met het relatief onbekende fenomeen ‘rouwen’ na de plotselinge dood van haar man. Stomp deelt in haar boek haar ervaringen als weduwe. Zij doet dat op -enerzijds luchtige maar anderzijds confronterende- wijze. Zij deelt niet alleen de emotionele kant van het rouwproces maar geeft ook antwoord op tal van praktische vragen. Zaken waar men in het dagelijkse leven tegenaan loopt.

“Niet alleen in fysiek opzicht verloor ik mijn dierbare. Ik miste zijn steun, zijn adviezen en zijn tomatenbasilicumsaus. Wanneer ik thuiskwam uit mijn werk voelde ik me zo alleen in dat grote huis. In het nu was ik alleen, maar eigenlijk ook in het verleden.”

Dit boek zal voor veel mensen die een dierbare verliezen, hebben verloren of gaan verliezen, een steun in de rug zijn. Het feit dat al die herkenbare zaken al door anderen zijn doorgemaakt, geeft op indirecte wijze kracht en troost.

“Terwijl mijn hoofd voortdurend herinneringen afspeelde over elk detail van mijn relatie, was mijn kortetermijngeheugen hopeloos. Omdat ik allerlei praktische dingen vergat, maakte ik briefjes voor mezelf. De post-its waren niet aan te slepen.”

Stomp heeft met vallen en opstaan, kans gezien haar leven opnieuw in te richten en zin te geven. Ik heb er diep respect voor dat deze vrouw, middels haar boek, andere rouwenden van haar ervaringen wil laten profiteren. Zelf zegt zij daarover: “Mijn verlies blijft altijd bij me. Ik héb nog verdriet, maar ik bén niet meer mijn verdriet. Ik heb weer levenslust, energie en ik kan naar de toekomst kijken.”

“Naast de veerkracht is er ook de oerkracht. Die zit in ons allemaal. In al je ellende boor je die eigen oerkracht aan. Als je niet dieper kunt zinken, als je (in mijn geval dus letterlijk) op de keukenvloer ligt te huilen, dan wordt er binnen in je een grens bereikt. Een ommekeer.”

Wat Stomp zeker heeft geholpen haar rouwproces te doorleven, is het programma van The Grief Recovery MethodⓇ die zij op enig moment besloot te volgen. Dit programma heeft haar in staat gesteld door haar verlies heen te komen.

Over de auteur

Maya Stomp (48) werkt als senior adviseur Personeel & Organisatie bij de overheid. Daarnaast heeft zij haar eigen praktijk als rouwcoach http://www.rouwenhoortbijhetleven.nl/. Stomp is inmiddels gecertificeerd in ‘The Grief Recovery Method’, het programma dat haar zelf zo heeft geholpen. Daarnaast is zij het gezicht achter de veel bezochte Facebookpagina ‘Rouwen hoort bij het leven’.          

Uitvoering

Uitgeverij Lente

ISBN 9789082203226

Paperback

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.