‘Boven water: boeit en amuseert!


Afbeeldingsresultaat voor boven water carla vermaat

Rechercheur Barbara Roorda is niet blij wanneer ze een zaak krijgt toebedeeld waarbij de familie-eer van een invloedrijke zakenman in het geding is. Zijn 15-jarige zoon is niet alleen zwaar gewond geraakt bij een auto-ongeluk maar ook lijkt iemand van plan een oude vete nieuw leven in te blazen. Dit onderzoek komt echter op een laag pitje te staan wanner Barbara’s hulp wordt ingeroepen door wel de laatste persoon die ze zou verwachten: haar ex, Leo. Onmachtig hem te weigeren komt ze terecht in een maalstroom van gebeurtenissen waarop ze geen controle meer heeft en die ook haar persoonlijke leven behoorlijk overhoop haalt.

‘Boven water’ is het vierde deel in de succesvolle serie Barbara politievrouw. Er hebben inmiddels diverse tv-producenten interesse getoond voor een tv-serie.

Mijn visie

Dit vierde deel van de serie ‘Barbara politievrouw’ van Carla Vermaat boeit zeker niet minder dan de vorige drie. Het is Vermaat opnieuw gelukt een heerlijke politiethriller af te leveren met Rechercheur Barbara Roorda in de hoofdrol. Roorda is een personage dat je in je hart sluit. Toegegeven, ze piekert wat veel. De volharding waarmee ze de zaken aanpakt en naar haar hand zet zijn echter weer heerlijk en bewonderenswaardig. Juist de tegenstellingen in het karakter van Roorda, maken haar zo boeiend én zijn uitstekend uitgewerkt door de auteur.

“Ik denk dat er heel veel dingen zijn waaraan jij je zult ergeren, Mark, zei ze somber. Hij keek haar aan met een mengeling van spot en verbazing. Mag ik dat alsjeblieft zelf uitmaken, Barbara? Hij wachtte haar reactie niet af maar begon het plastic tasje leeg te schudden. Ze zag meteen al dat hij reisgidsen mee had voor het Middellandse Zee gebied, de Bahama’s, de Malediven.”

Het verhaal is opnieuw volstrekt geloofwaardig en de schrijfstijl van Vermaat is onveranderd vlot. Het vleugje humor dat Vermaat in haar boeken legt is de kers op de taart; heerlijk.

“Je vraagt gewoon om moeilijkheden als je daar ’s avonds langs gaat en toevallig zo’n geflipte ex-gevangene tegenkomt die een straatsteen oppakt als hij jou ziet aankomen. En dan stijgt meteen het gemiddelde van mannen die wekelijks uit de gracht worden gevist, zei Laura laconiek. He? Misschien is het aan te raden om je gulp dicht te houden, vervolgde Boris, die het hele scenario kennelijk al duidelijk voor zich zag. Want dan slaat de balans van de wildplassers misschien door naar de andere kant.”

Rechercheur Roorda wordt in ‘Boven water’ op een zaak gezet die bijzonder veel van haar vergt. Zeker op het gebied van discretie. Er is een machtige zakenman bij betrokken. Haar meerdere verlangt van haar dat ze een deel van haar onderzoek zelfs doet zonder haar collega’s in te lichten.

“Hij knikte tevreden. Nu komen we bij de kern van het verhaal. Zoals ik al zei is meneer Goudsmit ervan overtuigd dat zijn zoon onschuldig is. En hij eist dat wij dat gaan bewijzen en publiekelijk bekendmaken. Geen smet op de familie Goudsmit!”

Daarnaast speelt de kwestie rondom Sofie, de vriendin van haar ex. Sofie zou het slachtoffer zijn van een stalker en verkracht zijn. Leo, de ex van Roorda roept haar hulp in en Roorda is onmachtig te weigeren.

“Luister Sofie, ik kan geen beloftes doen als ik niet weet wat je me gaat vertellen. Als je dat niet begrijpt, dan zoek je maar iemand anders die dat wel.. Oké goed, laten we alsjeblieft niet gaan muggenziften. Het is al moeilijk genoeg. Ze speelde met haar tot nu toe onaangeraakte broodje kroket. Ik heb een stalker.”

Kortom, opnieuw een fijne politiethriller waarbij het mij niet verwonderd dat er interesse is van tv-producenten. De verhalen van Vermaat lenen zich uitstekend voor een televisieserie als ‘Moordvrouw’.

Over de auteur

Carla Vermaat (1952) schreef vele liefdes, familie- en misdaadromans. Die laatsten veelal onder haar pseudoniem Mary Morgan. Vermaat woont in Zaandam, maar een groot deel van het jaar verblijft ze in het Engelse Cornwall.

Uitvoering

Uitgever Ellessy relax

Paperback, 370 pagina’s

ISBN10 9086602932

ISBN13 9789086602933

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.