‘Wat doen we met moeder’: herkenbare issues beschreven met groot empatisch vermogen


Het boek
In ‘Wat doen we met moeder’ staan zeer actuele thema’s als de zorg in het algemeen, de grenzen aan de zorg en het zelfgekozen levenseinde centraal.

Deze thema’s worden belicht door middel van het verhaal over een gezin dat wordt geconfronteerd met vraagstukken die voor vrijwel iedereen herkenbaar zijn.

Als mevrouw Van Hemert door een hartinfarct plotseling verandert in een hulpbehoevende patiënt, ontstaat er onenigheid rond haar ziekbed. Dochter Dorien betreurt het enorm dat zij de niet-reanimeren wens van haar moeder niet heeft gerespecteerd. Oudste dochter Fiona eist daarentegen dat de artsen er alles aan doen om het leven van haar moeder te redden. Zoon Alex tenslotte, die in Colombia woont, maakt zijn eigen opportunistische afweging.

Wanneer hun moeder naar een verpleeghuis moet, kondigt zij aan dat ze dan liever doodgaat. De kinderen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Mag hun moeder sterven?

Visie van de recensent
Martje van der Brug vat deze actuele maar zeer precaire onderwerpen resoluut bij de horens. Zij toont haar lezers, door middel van een ontroerend verhaal over een vrouw op leeftijd, voor welke issues kinderen komen te staan wanneer zij voor de ouder in kwestie moeten beslissen. Wanneer er meerdere kinderen zijn, zijn deze het zelden eens tenslotte.

Van der Brug beschrijft op heldere, maar zeer invoelende wijze de verschillende opvattingen en afwegingen van de gezinsleden. Dat de auteur zich uiterst gedegen heeft laten informeren en zich heeft georiënteerd bij diverse medisch specialisten en euthanasie-deskundigen is overduidelijk. Zij weet waar ze het over heeft in deze complexe materie.

Ondanks het zware thema weet Van der Brug zelfs met regelmaat een humoristische twist in het verhaal aan te brengen, waardoor het bijzonder toegankelijk is.
Ik denk dat ‘Wat doen we met moeder’ heel veel mensen aan het denken zet en in actie doet komen!

Over de auteur
Martje van der Brug (1959), groeit op als ‘Shell-kind’. Het gezin keert, na een zwervend bestaan, terug in Nederland en gaat in Wassenaar wonen. Daar doorloopt Van der Brug de middelbare school. Vervolgens studeert zij enkele jaren geschiedenis en Nederlands aan de universiteit van Leiden. Na enkele omzwervingen wint zij de actie Schrijftalent van de Vereniging van Erkende Reclamebureaus en wordt copywriter.

Van der Brug blijft de ambitie om fictie te schrijven echter behouden. In 2011, wanneer de kinderen zijn uitgevlogen, verwezenlijkt zij eindelijk haar schrijfwens.
Haar ervaringen in Wassenaar met ambitieuze ouders en ongelukkige kinderen vormen een belangrijke inspiratie voor ‘Havo is geen optie’ (2013).

‘Wat doen we met moeder’ is eveneens gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Haar vader overlijdt in 2012. Zijn langdurige ziekte, het verpleeghuis en het lijden, vormen het vertrekpunt voor deze roman over zelfbeschikking.

Uitvoering
Ambo|Anthos uitgevers, eerste druk april 2016.


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.