Vrij onder de sluier 1


Afbeeldingsresultaat voor vrij onder de sluier

Met ‘Vrij onder de sluier’ deelt auteur Desiree Janssen, Maria in het boek, de ervaringen die zij opdoet tijdens haar werk in een militair ziekenhuis in Dhahran, Saoedi-Arabië. Janssen beschrijft de periode die zij -als Westerse vrouw- verpleegkundige is in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië. Ze doet op opzienbarende wijze verslag van de situaties waarin zij terechtkomt.

“Ik kan nog niet geloven dat ik op weg ben naar Saoedi-Arabië. Na het bericht van zuster Wahab dat ik ben aangenomen, is alles in een stroomversnelling gegaan: het regelen van mijn visum, het halen van de inentingen, het leegruimen van mijn appartement, het opslaan van mijn spullen en het overdragen van al mijn financiële zaken aan mijn broer.”

Gedurende haar verblijf raakt zij allengs meer verstrikt in de strenge islamitische regels die de vrijheid van vrouwen beperken. Zo mogen vrouwen in Saoedi-Arabië geen paspoort aanvragen, niet autorijden en niet naar het buitenland reizen zonder toestemming van hun voogd.

“Ik krimp in elkaar. Zenuwachtig trek ik aan een pluk haar, die uit mijn hoofddoek geschoten is. Het komt vast doordat ik een vrouw ben en daarbij ook nog een westerling. Ik probeer me nog kleiner te maken, maar het lijkt of de mannen nog meer aangemoedigd worden. Ze komen dichterbij. Ik krijg geen adem meer.”

Tijdens haar verblijf wordt Maria verliefd op een Saoedische collega; op daten staat echter de doodstraf. Op zeker moment komt zij erachter dat de mutawa, de religieuze politie, haar gangen nagaat en ze realiseert zich dat ze voor haar persoonlijke vrijheid moet vechten.

Janssen doet op transparante wijze en zonder waardeoordeel verslag van hetgeen haar is overkomen en wat zij allemaal heeft meegemaakt in Saoedi-Arabië. De wijze waarop de auteur een en ander beschrijft, maakt het tot een treffend geheel en laat zich lezen als een roman. Tot je je weer realiseert dat het de realiteit is..

“Het gezicht van Abdullah vertrekt. Hij zucht. We doen toch niets verkeerd, Maria? Ik bijt op mijn lip. Die lieve Abdullah, die nooit een mens kwaad zou willen doen. Altijd zo behulpzaam. Ik voel een kriebel in mijn keel opkomen maar het lukt me niet om dit kwijt te raken.”

Buiten het feit dat ‘Vrij onder de sluier’ zondermeer een prachtig  boek is, is ook nog eens een ware openbaring en heel indrukwekkend. Wij westerlingen, weten natuurlijk wel in grote lijnen hoe een dergelijke cultuur in elkaar steekt, maar de werkelijkheid leer je pas kennen wanneer je dit boek leest.

Het boek is verdeeld in allemaal korte hoofdstukken hetgeen de leesbaarheid ten goede komt. Dat, tezamen met de plezierige, transparante schrijfstijl van Janssen, laten de lezer vlot door het boek gaan.

‘Vrij onder de sluier’ is een ware eye-opener en doet de lezer beseffen dat wij de vrijheid die wij in ons land genieten, moeten koesteren.

Over de auteur

Desiree Janssen (56) werkte in een militair hospitaal in Dhahran in Saoedi-Arabië. Haar boek is gebaseerd op haar eigen ervaringen in een fascinerende wereld van sluiers, regels en geboden. Ze werd gekozen tot Reisreporter 2015 bij Voigt Travel.

Uitvoering

Just Publishers / Veltman Distributie BV

ISBN 9789089750686

Paperback, 240 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, boekmarketeer, literair agent en boekrecensent.

http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Vrij onder de sluier