De vloeibare samenleving: het is tijd voor ander beleid 2


Afbeeldingsresultaat voor de vloeibare samenleving

Wat gaat het snel met de technologische ontwikkelingen! We kunnen inmiddels op elk moment van de dag nagaan wat er gebeurt; dichtbij en ver weg. Het is allemaal slechts één klik bij ons vandaan. Dat dat een enorm effect heeft op onze samenleving, laat zich raden.

Die veranderde samenleving is inmiddels –in korte tijd- zó vanzelfsprekend geworden dat we nauwelijks in de gaten hebben dát er iets veranderd is. Maar niet alleen wij, de gewone man en vrouw, ook politici en mensen uit het zakenleven, houden nauwelijks rekening met deze veranderde samenleving.

“In razend tempo verkennen inmiddels miljoenen organisaties en personen de mogelijkheden van de digitale ruimte. Allerlei groepen worden gevormd, transacties worden gesloten, afspraken worden gemaakt, handelingen worden gepleegd, diensten worden ontwikkeld. Allemaal onzichtbaar in de fysieke wereld met zijn klassieke wetten en regels.”

Met zijn werk ‘De vloeibare samenleving’ toont auteur Peter Hagedoorn uiterst helder aan dat de digitaliserende samenleving schreeuwt om nieuwe regels en structuren. Hij doet met zijn boek een oproep aan beleidsmakers en politici om aan de slag te gaan met nieuwe besturingsmechanismen en niet langer blijven ‘ontkennen’ dat deze, geheel veranderde structuur, een feit is.

“De uitdaging aan beleidsmakers is desalniettemin om richting te geven aan deze veranderingen. Zij hebben als taak om perspectieven te schetsen en te ontwikkelen voor het leven in een verregaand gedigitaliseerde samenleving. Er zullen nieuwe visies op de veranderende samenleving ontwikkeld moeten worden.”

Globalisering, cybercriminaliteit en kwaadwillende overheden, nieuwe politieke tegenstellingen tussen globalisten en populisten, wereldwijd nepnieuws, disruptie in allerlei sectoren. En wat te denken van de invloed op de economie; de handel? Het zijn allemaal gevolgen van de digitalisering. Politici (en beleidsmakers) kunnen daar niet langer de ogen voor sluiten.

Overigens kunnen we niet slechts binnen de eigen landsgrenzen kijken. Ook de internationale aanpak voldoet niet langer. De negatieve effecten kunnen uitsluitend een halt toegeroepen worden middels een wereldwijde aanpak. Waarbij aandacht moet zijn voor de mogelijkheden die, met het huidige bestuursmechanisme, criminelen, terroristen en kwaadwillende overheden hebben om de digitale ruimte te benutten voor hun ongewenste activiteiten.

‘De vloeibare samenleving’ opent je (verder) de ogen. Natuurlijk weten we allemaal dat de verregaande digitalisering effecten heeft op de samenleving. We zien het om ons heen en merken het in onze omgang met anderen. Dat het echter veel omvangrijker is en veel meer effecten heeft dan wij met elkaar konden vermoeden, toont Hagedoorn onomstotelijk en transparant aan in dit boek.

“Inmiddels zullen de nu nog minder ontwikkelde landen ongetwijfeld een sterke economische groei laten zien, waardoor wereldwijd misschien wat meer economische gelijkheid gaat komen. Dit zijn enorme uitdagingen, die de komende jaren goed moeten worden opgelost om sociale onrust te voorkomen. Er zouden plannen moeten komen voor een economie 4.0, maar dan wel op wereldschaal en niet per natiestaat.”

Een uniek boek; een verrassend boek; een (toch wel) schokkend boek. Een boek dat de gewone man en vrouw, de beleidsmakers én (hopelijk) ook de bestuurders van ons land, wakker zullen schudden. Het is tijd voor ander beleid. In elk geval voor gewijzigd beleid. De lezer kan niet om de motivaties van Hagedoorn heen. Hij toont klip en klaar aan dat de huidige nationale wet- en regelgeving schromelijk tekort schiet en dat wij daarmee de (internationale) criminaliteit in de kaart spelen.

In het laatste hoofdstuk van zijn boek, schetst Hagedoorn een voorstelling van hoe het er uit zou kunnen zien wanneer we wereldwijd tot goede afspraken komen. Een utopie? We mogen hopen van niet. Komen de beleidsmakers en politici in actie? We mogen hopen van wel!

Over de auteur

Hagedoorn is opgeleid als natuurkundig ingenieur en heeft een loopbaan gevolgd waarbij hij afwisselend heeft gewerkt voor de publieke sector en het bedrijfsleven (Shell, het Ministerie van Economische Zaken, Bull-Nederland, RAET, Hagemeyer en Océ). Daarnaast was hij de eerste voorzitter van het CIO-Platform Nederland. Later werd hij benoemd tot Secretaris-Generaal van deze organisatie.

Uitvoering

Futuro Uitgevers

ISBN 9789492221742

Paperback, 160 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “De vloeibare samenleving: het is tijd voor ander beleid