Vijf vrolijke verhalen


‘Vijf vrolijke verhalen’, het nieuwste boek van woordkunstenaar Adriaan van Dis, is een verrukkelijke bundel die recht doet aan het veertigjarig schrijverschap van Van Dis. De verhalen zijn overigens niet zo ‘vrolijk’ als de titel doet vermoeden. Melancholie voert de boventoon.

De verhalen kennen thema’s die Van Dis blijvend intrigeren en die hij in deze bundel opnieuw verkent. Het is derhalve een gevarieerde bundel geworden. De bijzonder fraaie schrijfstijl van deze auteur komt echter in elk van de verhalen, onmiskenbaar terug.

“Een straaltje zon scheerde over het bed. Stofdeeltjes zweefden in het licht. Buiten speelde zachtjes een accordeon. Ik schoof het gordijn wat opzij en zag mannen dansen op het grasveld. Patiënten in eendere streepjespyjama’s als mijn vader. Arm in arm. Keurig in de maat.”

Van Dis ziet kans om in elk van deze verhalen iets op te roepen dat kenmerkend is voor de situatie c.q. het onderwerp. Sfeer, zo u wilt. Nu is dat -naar mijn mening- sowieso een van de grootste talenten van Van Dis, naast vanzelfsprekend zijn grote talent om met woorden te toveren, ongeacht het onderwerp.

Door de variatie komen er verschillende thema’s voorbij, waarbij u kunt denken aan oorlogstrauma’s (in ‘Panneman’), vriendschap (in ‘De rat van Arras’), asielzoekers (in ‘Gutmensch’) en een stuk maatschappijkritiek in ‘De Zwitser’.

“De koloniehuizen sluiten na de herfstvakantie en het geloof gaat in de winterstalling. De predikant ruimt alvast een beetje op en pakt zijn boeken in. Er staat een rijtje foto’s op de plank –allemaal jongens in de zomerzon: wezen, strak in overall, een mooie knaap op krukken, bleekneuzen met een snor melk boven de lip.”

Tenslotte mag beslist niet onvermeld blijven dat Van Dis toch werkelijk een grootmeester is in het schetsen van omgevingsbeelden. ‘Schilderend’ met woorden weet deze man zijn lezers de omgeving voor te schotelen. Een unieke gave.

Kortom, ‘Vijf vrolijke verhalen’ is een absolute aanrader voor de liefhebber van literaire hoogstandjes, verpakt in fraaie, rakende verhalen, waar toch ook wat ruimte is voor een kwinkslag zo nu en dan.

De auteur

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij groeide op te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs-)geschiedenis. In 1983 debuteerde hij met de novelle ‘Nathan Sid’, waarvoor hij het Gouden Ezelsoor in ontvangst nam. Daarna volgden meerdere romans en in de jaren negentig schreef van Dis ook veel reisliteratuur. Zijn roman ‘Indische Duinen’ werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs. In 2012 publiceerde Adriaan van Dis de Indië boeken, die een onbarmhartig autobiografisch portret van een verscheurd repatriantengezin weergeven. Met zijn moederroman ‘Ik kom terug’ won Van Dis de Libris Literatuurprijs 2015.

Uitvoering

Uitgeverij Atlas Contact

ISBN: 9789025472368 , 9789025472375

Hardcover, 160 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.