Verlicht


In ‘Verlicht’ is de hoofdrol weggelegd voor Franka. Franka is getrouwd met Fred en dat is beslist geen ideaal huwelijk. Feitelijk is het een toxische relatie waarin Franka is verwikkeld. En daar hebben we dan meteen een van de onderliggende, relevante én actuele thema’s in deze thriller te pakken.

“Om zeven uur is Fred nog niet thuis en kan ik wel huilen. Ik ben er opnieuw in getrapt. Weer spin ik alles om hem heen. Wanneer stop ik daarmee? Ik baal zo ontzettend van mezelf dat ik in staat ben om het hele diner zo de vuilnisbak te smijten.”

Op een van de vele wandelingen die Franka, met haar mopshondje, door de duinen van Den Helder maakt, is ze getuige van een mysterieus voorval. Er verdwijnt iemand in een van de gaten van de Stelling. Het journalistieke brein van Franka werkt op volle toeren, zeker wanneer ze een dag later in de krant leest dat er een man is overleden. Franka bijt zich vast in een eigen onderzoek en krijgt daarbij hulp uit zeer onverwachte hoek. Hetgeen overigens het begin is van een bijzondere vriendschap. Naarmate het onderzoek vordert, raakt ze er steeds meer van overtuigd dat dit de basis zal worden van haar eerste boek.

“Nu staan we bij Fort Kijkduin. Nu gaat het gebeuren. Of niet. Mijn hart maakt een buiteling. Mijn gedachten zitten in een achtbaan. Stel je voor dat er niets gebeurt. Hoe ga ik dan verder? Stort mijn hele verhaal in als een kaartenhuis of ga ik gewoon op deze voet verder?”

Met deze nieuwe thriller levert Bijl een bijzonder boek af, want ja, het is zeker een thriller, maar de onderliggende thema’s geven ‘Verlicht’ een diepgang die je niet vaak tegenkomt in een thriller. Bovendien maakt de auteur slechts spaarzaam gebruik van dialogen en dat zou de vaart teniet kunnen doen. Bijl doet dat echter op een dusdanige interessante wijze dat het tegendeel het geval is.

De personages zijn prima gekarakteriseerd en menig lezer zal zich, in min of meerdere mate, met Franka kunnen vereenzelvigen. Gaandeweg het verhaal zien we de ontwikkeling van het hoofdpersonage en je kan niet anders doen dan hopen dat ze dat ook in haar privéleven kan voortzetten. Of dat zo is, lees je in ‘Verlicht’.

De auteur

Karin Bijl, werd geboren in Westzaan en is, met man, katten en konijn, woonachtig in Den Helder. Eerder schreef zij ‘Verstild water’ en ‘Ontwaakt’. ‘Verlicht’ is derhalve alweer haar derde.

Uitvoering

Uitgeverij Leessst

ISBN: 9789491863769 , 9789491863783

Paperback, 224 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.