Verkocht 1


Afbeeldingsresultaat voor verkocht els de jong

‘Verkocht’ vertelt het verhaal van Hans en Sophie. Hans en Sophie gaan trouwen en zijn druk bezig met de voorbereidingen voor hun huwelijk én het vinden van een koopwoning.

‘Verkocht’ wordt verteld vanuit de visie van Sophie en geschreven in de eerste persoon. Sophie wringt zich in allerlei bochten om aan de verwachtingen van haar toekomstige echtgenoot en aan die van haar aanstaande schoonfamilie te voldoen. Dat valt echter niet mee aangezien de twee toekomstige echtelieden enorm verschillen qua karakter en levensvisie. Hans houdt van regels, manieren en structuur.  Sophie daarentegen is een impulsieve en spontane wervelwind. Feitelijk is het enige dat hen bindt, hun christelijke geloofsovertuiging.

“Het lijkt me verstandig om niet op zijn woorden in te gaan, want de stemming wordt er niet beter op en dan weet Hans nog niet eens dat het volgende huis in een naburig dorp staat. Dat vertel ik hem pas als we in de auto zitten.”

De Jong weet de heerlijke, maar naïeve Sophie uitstekend te karakteriseren. Zelfs zó dat je haar als lezer wakker wilt schudden. Tegen haar wil zeggen dat ze haar ogen moet openen en zich moet beseffen dat niet alles van één kant kan komen. Sopie gaat erg ver in het ‘behagen’ van haar toekomstige echtgenoot. Ze zegt haar fijne baan als lerares Engels bij het ROC op, verkoopt haar autootje waar ze zo dol op was en komt Hans tegemoet in zijn wensen met betrekking tot hun toekomstige woning.

“Max lacht om mijn enthousiasme. Hans is er ook bij gekomen en trekt zijn wenkbrauwen op. We lopen door een hal met een mooie houten trap naar de woonkamer. Natuurlijk is alles oud, maar het ziet er allemaal zo gezellig uit.”

De schrijfstijl van De Jong is vlot en plezierig en haar taalbeleving is dik in orde. Een detail, dat mij gaandeweg begon te storen, is het feit dat de auteur keer op keer de term ‘de mannen’ of ‘de heren’ bezigt. Dat zou ik in een volgend boek afwisselen met een van de vele mogelijke alternatieven.

“Mijn mond valt open van verbazing. Het duurt even voordat het tot me doordringt, maar dan maakt een blinde woede zich van me meester. Ik voel mijn wangen rood worden en het lijkt wel alsof mijn hoofd uit elkaar barst.”

De proloog keert terug in het plot dat niet geheel als een verrassing komt. Kortom, een fijne, vaak herkenbare feelgood roman, die een zekere waarschuwing herbergt.

Over de auteur

De Jong is geboren en getogen in Woerden. Na haar middelbare school startte zij bij de Belastingdienst. Al na een jaar hield zij dat voor gezien en startte een opleiding in de zorg in een psychiatrisch ziekenhuis. De Jong is getrouwd en heeft vier kinderen.

Al vanaf haar twaalfde schrijft zij verhalen. ‘Verkocht’ is haar tweede roman. Eerder verscheen van haar hand ‘De ideale kandidaat’.

Uitvoering

Uitgever: Elikser B.V. Uitgeverij

ISBN10 9789089549327

Paperback, 312 pagina’s

 

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Verkocht

  • Els

    Goedemorgen Hanneke. dank je wel voor je opbouwende en mooie recensie. Je maakt mijn dag helemaal goed! Feit is dat een ander je boek op een heel andere manier leest dan jezelf en daarom trof het me zo dat je spreekt over een ´zekere waarschuwing´. Gek genoeg is het nooit de intentie geweest om een waarschuwing in te bouwen. Ik las dit ook in een andere recensie. Mooi dat ik dat onbewust heb meegenomen! Of het moet zo zijn dat het in mijn karakter besloten ligt om mensen voor valkuilen, waar ik misschien zelf ooit in gevallen (of nog zal vallen) ben, te waarschuwen. Maar dat gaat hier te er om te analyseren.
    Bedankt voor je bericht en een fijne dag! Groet Els