De verborgen dimensie van leiderschap


Afbeeldingsresultaat voor de verborgen dimensie van leiderschap

Vandaag de dag zijn er steeds meer leiders die de weg van hoofd én hart volgen en het oude rationele paradigma van resultaatgerichtheid, meetbaarheid en targets loslaten. Er is echter meer nodig om als leider en als mens je potentieel volledig te benutten. Dat bereik je door lichaam en geest te laten samenwerken.

Recent onderzoek uit de neurowetenschappen en de psychologie toont aan dat onze lichaamshouding van invloed is op onze manier van denken, voelen en spreken.

In ‘De verborgen dimensie van leiderschap’ doet Brack een methode uit de doeken die is geworteld in mindfulness, oosterse vechtkunst, leadership embodiment en technieken uit de topsport. De praktische en krachtige oefeningen stemmen lichaam en geest op elkaar af en helpen om optimaal te functioneren, ook in uitdagende situaties.

Ik ben een uiterst nuchter mens, althans dat denk ik zelf. Toen ik begon aan ‘De verborgen dimensie van leiderschap’ en de achterflap had gelezen, was ik derhalve wat sceptisch. ‘Is dit niet te zweverig voor mij?’ was mijn eerste gedachte. Ik vind echter ook dat alles en iedereen een kans verdient en derhalve ook dit boek en wat ben ik blij dat ik daar zo in sta. Op diverse fronten heeft dit boek mij aangenaam verrast namelijk.

“Je hoeft niet de hele tijd te letten op hoe je doet en of je wel optimaal gecentreerd functioneert. Het idee is dat we gerust onszelf kunnen zijn, de wereld geeft ons vanzelf terugkoppeling. Daar waar we uit de bocht vliegen, aanschouwen we onze menselijkheid, onze compost.”

En ja, er zijn ook passages en zelfs hoofdstukken in dit boek waarbij ik dreig af te haken. Begin bij mij niet over zachtmoedige krijgers, want dan krijg ik het benauwd. Maar, eerlijk is eerlijk, wanneer je er oog voor hebt, bevat dit boek tal van inspirerende wijsheden. De vele oefeningen maken het bovendien tot een praktisch geheel waar je ook daadwerkelijk mee aan de slag kunt en dus niet alleen blijft ‘zweven’ zonder dat het iets oplevert.

“Je kunt als zachtmoedig krijger ook ervaren dat je simultaan drie perspectieven hebt: ik ben niemand, ik ben iedereen, en ik ben iemand.”

Brack beschrijft overigens op uiterst transparante wijze de aspecten van skills (vaardigheden), stage (volwassenheid) en state (vermogen tot zelfregulatie en openen voor ruimer bewustzijn).

Brack ontdekte bovendien de reden waarom er vaak een diepe kloof bestaat tussen idealen en de werkelijkheid. Deze discrepantie komt voort uit het feit dat ons brein drie hersenlagen heeft, die weliswaar vaak samenwerken, maar lang niet altijd even efficiënt.

Hierin ligt de basis van ‘De verborgen dimensie van leiderschap’. In haar boek legt Brack deze verborgen dimensie bloot en legt hem uit.

Wat mij vooral aanspreekt zijn Bracks vergelijkingen met betrekking tot de dierlijke laag in ons brein. Die laag zorgt voor de manier waarop wij samenwerken en functioneren in een groep. Het reptielenbrein, die daaronder schuilgaat, gaat over onze individuele veiligheid, kracht en directe overleving. Deze lagen vervullen elk een eigen taak. Maar zijn het niet altijd met elkaar eens. Vooral niet in zogenaamde biologische ‘noodgevallen’ en die hebben we nogal snel. Zo kan een vreemde blik van een ander al voldoende zijn. De impact van langdurige hoge werkdruk is navenant. Het is voorwaar cynisch te bedenken dat het notabene dit ‘reptielenbrein’ is dat ons in noodgevallen aanstuurt. Hij is krachtig, snel en heeft geen lange termijnvisie.

Bracks vergelijking met wereldleiders als Trump, Poetin, Erdogan en politici als onze eigen Wilders is boeiende materie.

Kortom, een boek waar je uit moet filteren wat jou aanspreekt en waar je wat mee kunt.

Over de auteur

Brack geeft training en coaching in leiderschapsontwikkeling in binnen- en buitenland, online en offline. Ze is als eerste in Nederland volledig gecertificeerd in Leadership Embodiment. Ze werkte meer dan 15 jaar aan de Wageningen Universiteit, richtte een stichting op voor integraal leiderschap voor duurzaamheid, en is medeoprichter van The Centre for Embodied Wisdom. Haar inspiratiebronnen zijn o.a. transpersoonlijke psychologie, biologie en boeddhisme. Haar missie is het bijdragen aan meer welzijn en effectiviteit in organisaties.

Uitvoering

Uitgeverij Thema

Paperback, 256 pagina’s

EAN 9789462720831

 

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, boekmarketeer, literair agent en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.