Verbeter je schrijfstijl 1


Schrijfstijl. Het is veel belangrijker dan menigeen denkt. Natuurlijk moet elke tekst zijn opgesteld in correct en verzorgd Nederlands, maar daarmee ben je er nog niet.

“In mijn nieuwe boek, Verbeter je schrijfstijl, geef ik nadrukkelijk aan dat je je schrijfstijl het beste kunt verbeteren door van iemand (die er verstand van heeft) steeds weer positief bedoelde kritiek te krijgen op wat je daadwerkelijk geschreven hebt. En die kritiek moet je dan verwerken in een herschrijving. En die herschrijving moet op basis van nieuwe kritiek nog eens herschreven worden. Op die manier kun je echt een betere schrijver worden.”

Het is de tekst, die is opgesteld in een fijne, pakkende schrijfstijl die interesse opwekt. Dat rapport dat is geschreven in een enthousiasmerende stijl wordt gelezen en belandt derhalve niet in een bureaula bovenop dat andere, slaapverwekkende werk. Het is die pakkende slogan die blijft hangen en de roman, geschreven in een heerlijke, boeiende stijl, wordt een succes…. Bijna alles draait om schrijfstijl. Stijl is de presentatie van de inhoud. Tekstsoort, tekststructuur, woordkeuze, zinsbouw, spelling en interpunctie bepalen samen de stijl. En daarover gaat dit boek.

“De mensen die ‘Verbeter je schrijfstijl’ goed doornemen, gaan beslist betere teksten afleveren. Ze zullen bijvoorbeeld in een gemeentelijke omgevingsvisie voor alle inwoners niet schrijven dat de gemeente een duidelijke koers heeft gekozen in de ‘majeure’ thema’s. Want wie weet er nou wat majeure thema’s zijn? En wie ‘Verbeter je schrijfstijl’ leest, zal ook nooit meer klakkeloos een zin neerpennen als: ‘Het managementteam vroeg ons niet alles te vertellen.”

Iedereen kan zijn stijl verbeteren en aantrekkelijker en overtuigender leren schrijven. Je hoeft je alleen maar te houden aan de stijlregels die Daniels je in zijn ‘Verbeter je schrijfstijl’ aanreikt.

Opnieuw levert Daniels een boekje af dat je het liefst overal onder je arm mee naar toe zou nemen. Je leest het, je herleest het. Je wordt er enthousiast van (want ja, natuurlijk bezigt Daniels zelf een uiterst enthousiasmerende schrijfstijl) en je past de regels toe. Kortom, een aanrader voor een ieder die, op welke wijze ook, met tekst bezig is.

Over de auteur

Wim Daniëls (1954) werkt als leraar Nederlands en Duits en is als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver, taaladviseur en geeft hij met regelmaat lezingen en voordrachten. Bovendien levert hij bijdragen aan diverse radio- en televisieprogramma’s en treedt hij op met zijn cabaretprogramma de Wim-crisis en in diverse theaterstukken.

Uitvoering

Uitgeverij Haystack

ISBN 9789461262486

Paperback, 232 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Verbeter je schrijfstijl