Vrijwel zonder enige uitzondering is de mens wars van veranderingen. Zeker waar het zijn werk betreft! Bij organisatorische veranderingen zien we nogal eens gebeuren dat werknemers hun hakken in het zand zetten; weerstand bieden. Die weerstand is feitelijk de belangrijkste hindernis die een organisatie heeft te nemen bij verandertrajecten. Hans van Dijk, auteur van ‘Veranderen zonder weerstand’ toont met zijn boek klip en klaar aan hoe organisaties die hindernis kunnen nemen zonder hierbij te struikelen over de weerstand van hun medewerkers.
“Besluiten die als een konijn uit de hoge hoed over mensen worden uitgestort, stuiten altijd op verzet. Wees daarom transparant in je besluitvorming en vermijd verrassingen.”
Van Dijk presenteert een aanpak die begint bij de intrinsieke motivatie van de betrokkenen en bij datgene mensen belangrijk en van waarde vinden. Kortom, waarbij het veranderproces ‘van binnenuit’ begint!
“De voornaamste boodschap van de voorgaande hoofdstukken was niet alleen dat een succesvolle veranderaanpak van binnen naar buiten werkt en vertrekt vanuit een analyse van identiteit en cultuur. Een andere belangrijke conclusie was dat daarbij geen standaardaanpak voorhanden is.”
Van Dijk houdt een warm pleidooi om veranderingen binnen organisaties toch vooral ook binnen te laten beginnen. Natuurlijk, de verandering wordt buiten de organisatie geïnitieerd, maar wanneer men de aanpak laat beginnen bij de cultuur en bij waar de mensen in de organisatie waarde aan hechten, kortom, bij die elementen waar ze geen afstand van willen doen, dan zal er van weerstand niet of nauwelijks sprake zijn.
“Als er sprake is van een veranderambitie, wordt daar altijd een of andere organisatorische vorm aan gegeven. Vaak is dat een project. In feite zou je zo’n veranderproject als deelorganisatie binnen het grote geheel kunnen zien.”
Er zijn al heel wat boeken geschreven over organisatorische verandertrajecten en het doorbreken van de weerstand die dat onveranderd met zich meebrengt. Van Dijk komt echter met een verassend eenvoudige oplossing waarmee veel van de eerder gepubliceerde werken de prullenbak in kunnen.
Met zijn ‘Veranderen zonder weerstand’ biedt de auteur een praktisch boek die menig organisatie zal helpen om verandertrajecten soepel(er) te laten verlopen. Van Dijk biedt hiertoe talloze handvatten en een raamwerk voor analyse van cultuur en identiteit.
Over de auteur
Hans van Dijk is van huis uit theoretisch fysicus. Na enkele jaren in de wetenschap en techniek heeft hij zich de rest van zijn carrière vooral verdiept in de zachte kant van het organiseren en de rol van menselijk gedrag in organisatieontwikkeling. Hij is dan ook in staat scherpe analyses te koppelen aan intuïtie en gevoel voor wat de mens in organisaties beweegt en bezighoudt.
Uitvoering
Futuro Uitgevers
ISBN 9789492221735
Paperback, 112 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.