Tijgerkop: een bijzondere inkijk in de Chinese cultuur in Nederland


In ‘Tijgerkop’ vertelt Mingfang Wang op openhartige wijze over haar jeugd in China, haar komst naar Nederland en haar ervaringen in de Chinese horeca in Nederland. De Chinese cultuur in Nederland is vrij gesloten en dat maakt het boek van Wang tot een openbaring.

“Ik had ogen, maar ik zag niks; ik had oren maar ik hoorde niks. Het was een verschrikkelijke tijd. Ik stortte mij daarom elke dag maar volledig in mijn boeken.”

In 1987 komt Wang, als twaalfjarig meisje naar ons land. Haar broer woont dan al in Nederland en heeft in Hilversum een  Chinees restaurant. Wang overwint de taalbarrière en behaalt een HBO-diploma. De wereld ligt voor haar open. Wanneer haar broer in 2004 echter plotseling komt te overlijden, erft Wang zijn restaurant. Zij schikt zich in de feiten en neemt de leiding van het restaurant op zich.

“Ik inspecteer de voortgang van de catering. Er moeten twaalf gerechten worden bereid voor zeventig personen. De gerechten gaan in roestvrijstalen bakken, die op locatie worden warm gehouden in Cahfing dishes. Mijn moeder staat babi panggang te hakken en een van de koks bakt nasi.”

In haar boek vertelt Wang over de worsteling die de Chinese horeca in feite is. Om aan deze dagelijkse strijd te ontkomen probeert ze het restaurant te verkopen. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot.

Ondanks alle tegenslagen behoudt Wang haar gedrevenheid om het haar mondige en kritische klanten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Tegelijk levert ze een permanente strijd met diverse overheidsinstanties die haar het leven moeilijk maken. Haar personeel draagt eveneens bij aan de dagelijkse stress; zij blijft echter onverminderd loyaal aan haar medewerkers.

“Het begint al druk te worden en ik ga de keuken in om daar te helpen. Mijn jongens en meisjes kunnen onder leiding van Naima prima alleen werken. Bovendien is de zus van Jiu er nu om toezicht te houden. Ze moet zich wel een beetje als baas gaan gedragen.”

Kortom, ‘Tijgerkop’ geeft inzicht in een cultuur die ‘wij’ nauwelijks kennen. Wang heeft, met haar plezierige schrijfstijl er een boek van weten te maken dat zich laat lezen als een roman.

Over de auteur

Wang (1974) is ondernemer en auteur. Naast het runnen van haar restaurant in Hilversum onthult zij via haar eigen website (http://mingfangwang.nl) en social media de geheimen van de Chinees-Indische restaurantkeuken. Zij deelt daar recepten en laat de bereiding zien middels talloze Youtube filmpjes.

Uitvoering

Uitgeverij Paris Books

ISBN: 978-94—92179-71-5

Paperback, 288 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing en boekrecensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.