Terugkeer


‘Terugkeer’ neemt de lezer mee naar het Schotse eiland Hebridensmaragd, daar waar de zestigjarige Dough naar terugkeert. Doughs’ terugkeer is ingegeven door het feit dat zijn vader op sterven ligt en het aan Dough is om diens plek als Laird van de Hebridensmaragd over te nemen.

Dough heeft het leven niet cadeau gekregen. Hij verloor zijn vrouw en dochter, waarmee hij een bestaan en een bedrijf in Nederland had opgebouwd, en leeft voor zijn bedrijf. De dood van zijn gezin betekent dat niets hem werkelijk aan Nederland bindt. Hij verkoopt zijn bedrijf en keert terug naar het eiland waarvan hij zich had voorgenomen er nimmer meer voet aan wal te zetten. Dough verloor ook al op jonge leeftijd zijn moeder en met haar overlijden verdween elke vorm van warmte uit zijn leven. Zijn vader was een stugge, zwijgzame man die leefde volgens strikte regels. Kort na de dood van zijn moeder keert Dough niet meer terug naar huis.

Wanneer Dough dan toch weer terugkeert op Hebridensmaragd blijkt er niets veranderd. Dough is echter niet onbemiddeld na de verkoop van zijn bedrijf en met dat geld tracht hij het eiland aantrekkelijker te maken voor het toerisme. Niet iedereen blijkt echter even enthousiast over zijn vooruitstrevendheid.

Jane is eveneens lange tijd een ‘buitenstaander’ geweest op het eiland, maar weet zich uiteindelijk geaccepteerd. Kan en zal zij Dough bijstaan? Je leest het in ‘Terugkeer’.

“De overpeinzing trekt haar terug naar haar eigen aankomst op deze plek. Ook gekwetst in de liefde en gered door deze post-shop. Vrolijkheid steekt in haar de kop op bij de gedachte dat deze winkel een hoger doel dient door vrouwen met hartzeer een nieuw bestaan te geven.”

Dat De Waard een bijzonder plezierige, warme schrijfstijl heeft, behoeft nauwelijks betoog, dat heeft zij met haar eerdere verhalen meer dan bewezen. Toch weet zij met deze nieuwe novelle weer iets extra’s te brengen. Een bepaalde sfeer, de buitensluiting van het personage, de emoties, De Waard weet het uitstekend in woorden te vatten. Bovendien weet deze auteur ook in ‘Terugkeer’ de omgeving weer uiterst beeldend te schetsen en zijn haar dialogen volledig geloofwaardig en nergens gekunsteld.

“De volgende ochtend is het natte mistgordijn verdwenen. In de haven dobberen zeilboten aan hun boeien en boven de bergen aan de andere kant van de haven zijn donzige wolken net dartelende schapen tegen een helderblauwe lucht.”

Kortom, Marceline de Waard levert met ‘Terugkeer’ opnieuw een origineel en bijzonder fraai verhaal af.

De auteur

In 2017 besloot Marceline de Waard minder te gaan werken en zich op het schrijven te focussen en met succes zo blijkt uit het feit dat inmiddels de volgende titels van haar hand zijn verschenen: ‘Schandalig en andere zondagverhalen’ (2019), ‘Thuisreis’ (2020), ‘Verlangen en nog meer zondagverhalen’ (2021) en nu dus ‘Terugkeer – een Schotse eilandnovelle’.

Uitvoering

Uitgeverij Ambilicious LLP

ISBN: 9789493210998

Paperback, 155 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.