‘Tamar’: knap debuut! 2


Tamar

‘Tamar’ van debuterend auteur Monique Hoolt, speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat in feite over het maken van morele keuzes in oorlogstijd. Het verhaal wordt vanuit drie verschillende (vrouwelijke) perspectieven verteld.

En dan, schijnbaar uit het niets, komt er een manuscript op je pad dat zo mooi is dat je niet begrijpt dat deze auteur, Monique Hoolt, niet veel eerder is gaan schrijven. Deze kersverse auteur vroeg mij of ik haar manuscript wilde lezen omdat ze benieuwd was naar mijn mening. Nou, die geef ik graag. ‘Tamar’ is een pareltje!

“De knetterende spanning tussen de vrouwen is zelfs boven voelbaar. Anna staat aan de grond genageld. In haar keel kruipt een kriebel omhoog en ze slikt verwoed om te voorkomen dat ze gaat hoesten. ‘Uiteraard had ik graag een dochter als Tamar willen hebben maar ik ben realistisch genoeg en begrijp dat het niet zo is. Dat ik blij mag zijn met het cadeautje dat ik voor dit fantastische kind heb mogen zorgen.”

‘Tamar’ gaat in feite over het maken van morele keuzes in oorlogstijd en wordt beschouwd vanuit het perspectief van een drietal vrouwen. Twee van hen zijn Joods.

De schrijfstijl van Hoolt is vlot en verzorgd. Haar personages zijn beeldend neergezet. Vooral voor Antonia vat je allengs een ongebreidelde sympathie op. Hoolt ziet bovendien kans de emoties van de vrouwen en hun verschillende dilemma’s op een subtiele en respectvolle wijze te verwoorden.

“Onwillekeurig glimlacht Antonia. Hij heeft geen idee dat vijftig meter verderop hetzelfde Joodse kind in haar schuilplaats ligt te slapen. ‘Wisten jullie dat mijn broer is geselecteerd als de officiële chauffeur van Seyss-Inquart?’ vraagt Jan. ‘Tenminste, als de Rijkscommissaris hier in de buurt is voor zijn buitenverblijf.’ Antonia schudt haar hoofd. Nog een fout familielid, wees er maar trots op.”

Persoonlijk heb ik bewondering voor auteurs die –middels hun boek- aandacht vragen voor menselijke situaties in oorlogstijd. Zo dragen zij bij aan het besef dat wij er met elkaar voor moeten zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt.

“Zonder naar de man te kijken, haalt ze hem met hoge snelheid in. Kees draait zich om. Kort na elkaar klinken twee schoten. Bij elke knal schokt haar lichaam. Antonia mindert vaart en blikt achterom over haar schouder. Ontzetting en verbazing zijn zichtbaar op het spichtige gezicht. De man zwenkt met zijn fiets naar links. Het is al te laat, beide kogels hebben zijn borstkas getroffen. Een hoge gil. Het geschraap van ijzer over de straatstenen, een doffe bons.”

Kortom, een uiterst knap debuut van Monique Hoolt! ‘Tamar’ heeft op dit moment nog geen onderdak gevonden bij een uitgever, maar daar zal toch snel verandering in komen. Dat kan niet anders.

Over de auteur

Monique Hoolt woont sinds 8 jaar in Le Marche, vlakbij Cagli en Urbino. Hier op het platteland vindt zij de rust om haar debuutroman te schrijven. Dat haar eerste boek zich moest afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog was duidelijk gezien haar fascinatie voor deze zwarte periode in de geschiedenis.

Naast het schrijven van deze roman, houdt Hoolt zich bezig met copywriting, content management, online communicatie, online marketing en project management.

Uitvoering

Uitgeverij Futuro

ISBN109492221640

ISBN139789492221643

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “‘Tamar’: knap debuut!