Stroomboog


Afbeeldingsresultaat voor stroomboog gerrit hoogstraaten

‘Stroomboog’ verhaalt over drie kinderen die als broers en zus opgroeien in een Amsterdamse woongroep. Eenmaal volwassen, blijven hun levens met elkaar verweven. De excentrieke kunstenares Julia is de moeder van een van deze kinderen. Julia wordt geïnspireerd door de mythe van Isis en Osiris en zij gaat tot het uiterste om een succes te maken van haar expositie over deze Egyptische god en zijn zus annex geliefde. Alles loopt volgens plan, tot de hitte van de zon voor kortsluiting zorgt in Girando, het dorp van de draaiende daken, waar inspiratie tot obsessie leidt.

Het is altijd op een bepaalde manier spannend om aan het werk te beginnen van een auteur waar je nog niet mee bekend bent. Althans, zo werkt dat voor mij. Ik heb geen enkele verwachting en dus een geheel open mind.

Het boek van auteur Gerrit Hoogstraaten laat zich lastig in een bepaald genre vangen. Is het nou een thriller, een psychologische roman? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het boek mij aangenaam heeft verrast. Prachtig geschreven, intrigerend, origineel en uitdagend. Blijf maar bij de les beste lezers, want anders mis je een hoop!

“Toen hij weer helder kon denken, lag hij op zijn rug onder haar lichaam dat zwaar en ontspannen op hem lag. Ze hield hem met haar hele lijf omstrengeld, haar gezicht in zijn hals.”

In ‘Stroomboog’ weet Hoogstraaten een klassiek thema kunstig te plaatsen in een eigentijdse setting. De psychologische elementen heeft de auteur fraai uitgewerkt en de heersende dynamiek in de leefgemeenschap is interessant. Bovendien presenteert Hoogstraten een keur aan boeiende en kleurrijke personages die stuk voor stuk geloofwaardig zijn weergegeven.

“De aanwezigheid van het meisje dat tegen hen aanleunde bracht hen niet van hun stuk. Ze aanvaardden haar en namen haar in zich op, zoals hun jassen het water wanneer het regende.”

De schrijfstijl van Hoogstraaten is fraai en verzorgd. Sommige alinea’s zijn zelfs zo mooi dat het ware cadeautjes zijn. De auteur weet bovendien achtergronden goed in de gebeurtenissen te plaatsen en de wijze waarop hij dat doet, bewijst dat hij over een ruime algemene kennis van zaken en kennis van de menselijke psychen beschikt.

“De groep bepaalt het gedrag van het individu en dat gedrag vormt diens persoonlijkheid, zoals de geest de ziel leven inblaast en die ziel het lichaam een persoon geeft. Viel de groep weg, dan waren de meeste mensen nergens en bleef er niets van hen over.”

Conclusie: ‘Stroomboog’ boeit en onderhoudt en begeleidt de lezer richting een ontroerend en spannend plot.

Over de auteur

Gerrit Hoogstraaten debuteerde als romanschrijver in 2014 met ‘Wie vleugels heeft’. Eerder verschenen twee verhalenbundels van zijn hand. In 2015 volgde de historische roman ‘Wat kan ons gebeuren’, over een Amsterdamse politieman in de Tweede Wereldoorlog, waarvoor hij lovende recensies ontving.

Uitvoering

Uitgeverij De Brouwerij Brainbooks

ISBN 9789078905882

Paperback, 312 pagina’s

 

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.