Stilleven 2


In Stilleven vertelt Marieke Damen het hartverscheurende verhaal over de zusjes Manuela en Monica. De zusjes houden zich onder erbarmelijke omstandigheden staande en beloven elkaar dat ze voor altijd samen blijven en dat er niets of niemand tussen hen in zal komen. Monica en Manuela wonen met vader en moeder in een achterstandswijk. Alleen daarmee worden ze op school al behoorlijk gepest.

“Het doet zo’n pijn, Manuela, zei ik tussen mijn snikken door. Dat snap ik. Kom, laat mij maar graven, antwoordde ze. Nee, dat is het niet, zei ik. Het doet hier zo’n pijn. Ik legde mijn bebloede hand op mijn borst. Manuela drukte me dicht tegen zich aan en samen huilden we onze tranen op.”

Hun thuissituatie bestaat uit agressie, drank, drugs en prostitutie. Monica is de jongste van de twee zussen en blijkt een waar teken- en schildertalent te bezitten, maar heeft dat zeker niet van een van haar ouders. Waar komt dit talent vandaan en waarom verbiedt haar moeder haar dit te openbaren?

“Gekkie, zei ze en pakte me stevig vast. Natuurlijk niet. Wij blijven altijd beste zussen en vriendinnen. Wij gaan later samenwonen in een mooi huis en niemand komt tussen ons, dat weet je toch? Niemand, zeker geen man.”

Na een traumatische gebeurtenis en ondanks hun plechtige belofte, raken Manuela en Monica elkaar, letterlijk en figuurlijk, kwijt. Twintig jaar later wordt Monica, inmiddels kunstenares, benaderd door Manuela met het verzoek een portret van haar te schilderen. Monica ervaart nog altijd veel effect van hetgeen ze meemaakte in haar jeugd; een jeugd die haar tot waanzin dreef. Ze ziet er echter enorm naar uit haar zus weer te zien na al die jaren. Ze gaat zelfs zover dat ze een kamer voor Manuela inricht in de stellige overtuiging dat haar zus bij haar komt wonen.

“Ze draait zich om naar mij. Dit is het moment. Het moment van verzoening waarop ik zolang heb gewacht. Niets staat ons meer in de weg. Alles klopt, alleen zij en ik, het zonnestelsel, opa’s huis, onze toekomst samen. Vol verwachting kijk ik haar aan. “Dat ben ik niet”, zegt ze verontwaardigd.”

Wat een indrukwekkend debuut heeft Damen met Stilleven afgeleverd. Het verhaal is beklemmend en huiveringwekkend. De constructie is uitstekend. In korte hoofdstukken die beurtelings een situatie in het heden en het verleden weergeven, leert de lezer de zusjes goed kennen en wordt hun jeugd en schrijnende situatie beschreven. De schrijfstijl van Damen is van bovengemiddeld niveau; opmerkelijk voor een debuterend auteur! Haar dialogen zijn natuurlijk en haar karakteriseringen zijn eveneens heel goed. Niet alleen de zusjes, maar ook de sub-personages komen overigens prima uit de verf.

Nu maar hopen dat deze auteur met een volgend boek bezig is.

Over de auteur

Marieke Damen (Doetinchem, 1976) begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Na diverse publicaties van korte verhalen en twee kinderboeken, maakt ze met Stilleven haar thrillerdebuut.

Uitvoering

Uitgeverij LetterRijn

ISBN: 978-94-918759-8-4

Paperback, 230 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Stilleven