Stille getuigen


Afbeeldingsresultaat voor stille getuigen godijn publishing

Op hoeveel verschillende manieren kan iets of iemand een stille getuige zijn? Tien schrijvers hebben zich een jaar lang gebogen over deze vraag. Het resulteerde in achtentwintig zinderende verhalen.

Wat doe je als buurvrouw, wanneer je per ongeluk binnenloopt in een gruwelijke crime scene? Hoe houdt een kleine jongen het huwelijk van zijn ouders bij elkaar? En wat als je alles nog glashelder hoort, maar de mensen om je heen denken dat je je in een definitieve coma bevindt? Deze en meer dilemma’s zijn de ingrediënten van de 28 verhalen uit ‘Stille getuigen’.

De titel is uiterst goed gekozen. Een stille getuige hoeft namelijk niet persé een persoon te zijn. Het kan ook slaan op een object of spoor dat is achtergelaten door een dader. Daarbij kun je denken aan vingerafdrukken, DNA, achtergelaten voorwerpen of digitale sporen. Deze aanwijzingen kunnen door de recherche worden gebruikt om de dader van een misdrijf op te sporen en zijn schuld te bewijzen.

De cover is fraai. Beklemmend en mysterieus. Aardig detail is dat de afgebeelde vrouw een van de auteurs is die heeft meegewerkt aan deze verhalenbundel.

“Achter in dit trieste, donkerbruine voorportaal van de hel stond zij. Geheel passend bij de sfeer van dit donkere hol bromde Tom Waits zijn trieste zinnen het dranklokaal in. Waar het eenieder nog dieper in zijn eigen moeras leek te duwen, zoog zij ieder woord, iedere noot in zich op als zijnde het de mooiste die ze ooit hoorde.”

‘Stille getuigen’ is onlangs in Hoorn gepresenteerd. De tien auteurs zijn allemaal afkomstig uit Noord-Holland en kwamen een jaar lang maandelijks bij elkaar om elkaars werk te bespreken en elkaar feedback te geven. Een uiterst succesvolle aanpak, getuige het eindresultaat.

“Het is maandag, de enige maandag die ik nooit meer zal vergeten. Mijn zus is dood en onder mijn voeten draait de wereld door. Ik moet mee, maar voor mij staat alles stil. IJzig, koud. De wereld als stilleven. Ik kijk ernaar met vreemde fascinatie. De film gaat verder…”

De bundel bevat 28 verhalen en in elk verhaal is een stille getuige aanwezig. Elke auteur heeft zijn eigen invulling aan dit thema gegeven. Een ding hebben alle verhalen echter gemeen, ze zijn allemaal spannend en beklemmend en vaak zelfs enigszins sinister.

“Wat moet ze doen? Ze trekt snel schone kleren aan en gaat naar beneden. Haar blik blijft gericht op het huis. Als zij niets zegt kan het dode jongetje daar maanden liggen totdat de stank ook de buren bereikt en de ruiten van het huis zwart zien van de vliegen.”

De auteurs hebben weliswaar elk hun eigen persoonlijke stijl, maar hun schrijfstijl is zonder uitzondering fraai en verzorgd.

“Het uitzicht was adembenemend. Wat hadden ze samen veel tijd op het strand doorgebracht. Twee parelmoeren schelpen lagen thuis al jaren op het dressoir, als stille getuigen en het tastbare bewijs. Ze wist dat het einde er aan kwam, maar deze gedachte blies ze weg op de vleugels van de wind. Dit was hun moment. Ze kroop dicht tegen hem aan, rook zijn vertrouwde geur en kuste zijn wang.”

Wanneer je een liefhebber bent van het spannende genre, dan is ‘Stille getuigen’ een absolute aanrader!

De auteurs

Debby Snel, Ditty van Drenth, Elly Godijn, Jack Rood, Jeroen Kraakman, Lieve van den Berg, Linda Kreuk, Mieke Koomen, Petra Ross, Tanya Hartman Kok kwamen een jaar lang maandelijks bijeen in hun schrijfgroep ‘Schrijven in Hoorn’.

De uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishin

Paperback, 269 pagina’s

ISBN 978-94-92115-20-1

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

http://ht-c-communicatie.nl


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.