Stervenskoud


Twee auteurs; twee spannende novelles, dát is ‘Stervenskoud’. Lonneke Kossen-Groot schreef ‘De Swaenhoeve’ en Nelleke Langendoen tekende voor novelle nummer twee, ‘Smokkelwaar’.

Kossen-Groot en Langendoen zijn al jaren bevriend, allebei auteur en besloten dit avontuur gezamenlijk aan te gaan. En met succes, want de schrijfsters hebben een heerlijke bundel afgeleverd. Zelfs hun beider schrijfstijl kent diverse overeenkomsten. Zo hebben zij beiden een boeiende verteltrant, kennen allebei de verhalen een fijne spanningsopbouw toe, weten ze allebei hun personages goed te karakteriseren en hebben zij duidelijk goed opgelet tijdens de schrijfvakantie waaraan zij samen deelnamen toen het onderdeel dialogen schrijven aan de orde kwam, want dat hebben zij zeker onder de knie.

Kossen-Groot opent met ‘De Swaenhoeve’. In dit verhaal staat Valerie centraal. Valerie is makelaar, heeft een zoontje -Tim- en een nog altijd goede relatie met de vader van haar kind, Pieter. Wanneer zij naar De Swaenhoeve gaat voor een bezichtiging loopt alles echter geheel anders dan gepland. Een fijn en goed opgebouwd verhaal, geschreven vanuit het perspectief van het hoofdpersonage. Kossen-Groot weet vooral de emoties en angsten van Valerie bijzonder goed in woorden te vatten.

“Voorzichtig open ik mijn ogen, maar een stekende pijn in mijn hoofd maakt dat ik ze meteen weer sluit. Kreunend probeer ik mijn hersenen te laten ontwaken en mijn lichaam weer te voelen. Een dof gebonk overheerst in mijn hoofd.”

Dan is het de beurt aan Langendoen met haar verhaal ‘Smokkelwaar’. Ook dit verhaal kent een vrouwelijk hoofdpersonage. Hilde is dierenarts en woont met haar vriend Floris op de Veluwe. Noor maakt graag lange wandelingen in de fraaie omgeving met hun hond Noor. Tijdens een van die trips komen ze langs een afgebrand huis en is Noor plotseling verdwenen. Hilde gaat op zoek naar Noor. Volkomen begrijpelijk, maar …. dat blijkt niet verstandig.

Ook Langendoen vertelt haar verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, maar laat het woord later aan Floris waarbij zij overschakelt naar de derde persoon. Boeiende constructie overigens. Ook Langendoen weet de spanning knap op te voeren en zelfs nog enkele plotwendingen in haar verhaal te verwerken.

“Ik blijf haar tevergeefs roepen. Dan besluit ik ook door het gat te kruipen. Plat op mijn buik trek ik me vooruit over de vochtige bosgrond. Mijn billen blijven achter het gaas hangen, ik duw mezelf dieper naar beneden en trek me aan wat pollen groen naar voren.”

Kortom, ‘Stervenskoud’ is een fijne bundeling van een tweetal verhalen die beslist het lezen waard zijn.

Over de auteurs

Lonneke Kossen-Groot is makelaar, buitenmens, verknocht aan dieren, boeken en schrijven. Zij schreef inmiddels ook ‘Nachtmerrie in de polder’.

Nelleke Langendoen is Pedagogisch coach en –beleidsmedewerker, natuurliefhebber, moeder van twee kinderen en woont in de kustplaats Rockanje. Langedoen heeft inmiddels ook ‘Angst voor morgen’ op haar naam staan.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493266254 , 9789493266247

Paperback, 150 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.