Hoofdpersoon in ‘Stafkaart van een niemandsland’ is Lotte Stigter. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de jaren tachtig. Lotte is aanwezig bij een demonstratie tegen kruisrakketten op het Museumplein in Amsterdam en is enorm onder de indruk van de massale opkomst. Zo zeer dat zij zich, zeer tegen de zin van haar dominante vader, aansluit bij een vrouwenvredeskamp dat is gevestigd in voormalige Duitse bunker.
De vrouwen zetten tenten neer bij de bunker en bevestigen bloemen aan het hek als stil protest tegen het militaire systeem. De vreedzame actie van de vrouwen brengt de militairen in onzekerheid over een mogelijke reactie. Binnen de groep ontstaan echter wrijvingen en het is Lotte die, als enige, kritische vragen stelt. Bij de militairen overziet alleen Abel Brand de situatie. Abel is een man die noodgedwongen in dienst is terecht gekomen, en zich keert tegen gewapend verzet. Vanuit hun beider, wisselend perspectief, komt in fijnzinnige en humoristische bewoordingen een tot in deze tijd zeer herkenbaar verhaal tot leven.
“Ongeduldig zocht Brand het meisje dat hij gisteren had zien aankomen. Hij voelde opluchting toen ze uit het struikgewas zijn blikveld binnenwandelde. Ze sprak een terughoudende lichaamstaal, maar het leek hem niet dat ze de anderen al langer kende.”
Een boeiend en origineel verhaal dat het tijdsbeeld feitelijk overstijgt. De schrijfstijl van Van Den Hof is fraai en redelijk uniek. De humor die hij in zijn verhaal weet te verweven is plezierig. De auteur bedient zich echter net iets teveel van allerlei kunstgrepen, die briljant hadden kunnen zijn wanneer ze iets zuiniger waren toegepast. De overdaad staat de doorloop van het verhaal enigszins in de weg.
“De bal in Spanje rolde weliswaar onvoorspelbaar naar zijn ronde aard, maar de Italianen pasten hun systeem van bikkelharde vergrendeling toe, zodat er een soort eenzijdige loopgravenoorlog ontstond.”
De personages, vooral die van Lotte en Abel, komen daarentegen zeer aardig uit de verf. Het ligt weliswaar niet aan de oppervlakte, maar voor de oplettende lezer is het wel fraai te ontdekken dat de jonge Lotte, ondanks haar zo dominante vader, haar eigen weg kiest.
Kortom, een roman die wisselende gevoelens oproept, maar toch zeker de moeite van het lezen waard is.
Over de auteur
Van den Hof debuteerde in 2013 met de historische roman ‘De Triptiek’. Daarna schreef hij nog enkele romans en een verhalenbundel, die stuk voor stuk enigszins historisch van karakter zijn.
Uitvoering
Uitgeverij Elikser
ISBN 9789463651226
Paperback, 210 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.