‘Silhouet’: fraaie psychologische roman


In een pas geopende privékliniek overlijdt een patiënte vlak na een routineoperatie. Isabel van Santen, verpleegkundige, wordt op non-actief gesteld, omdat ze nalatig zou hebben gehandeld tijdens de operatie. Kort daarvoor is haar vader onder verdachte omstandigheden overleden. Deze twee gebeurtenissen leiden tot een depressie en nachtmerries, waarbij vergeten herinneringen, zoals de dood van haar zusje, gefragmenteerd naar boven komen.

De zoon van de overleden patiënte neemt contact op met Isabel om duidelijkheid te krijgen over het onverwachte overlijden van zijn moeder. Deze Roberto Greco verwart en intrigeert haar tegelijkertijd. Terwijl de band tussen hen inniger wordt, doen ze samen een ontdekking over het verleden van de arts-directeur die de operatie verrichtte. Voor het echter zover is, wordt langzaam duidelijk wat er verborgen is in Isabels eigen verleden.

Mijn visie

Met haar debuutroman ‘Silhouet’ levert Carla Engelen een fraaie psychologische roman af. Feitelijk doet de term psychologische roman dit boek geen recht aangezien het ook elementen van een thriller bevat. Kortom, een knap debuut van Engelen, die eerder voornamelijk blogs en columns schreef. Wat mij betreft komen er nog veel boeken van de hand van deze auteur.

“Het geklop in mijn hoofd nam toe. In een flits zag ik het gezicht voor me van de mand die mijn leven kapot had proberen te maken. Zijn uitpuilende ogen. Twee handen die naar de hals grepen, die ineens rood kleurde. Ik zag bloed voor me. Veel bloed. Het sijpelde door mijn vingers en kleefde aan mijn handpalmen. Ik huiverde bij het beeld en kokhalsde.”

De hoofdpersoon van ‘Silhouet’ is de 36-jarige Isabel van Santen. Isabel werkt als verpleegkundige annex operatieassistent in de privékliniek van de uiterst onaangename dokter Daan Ruijters.

“Ruijters schoof zijn bril tegen zijn neusrug. Vanachter twee ronde brillenglazen hield een doordringende blik me vast. Ik zweeg. Een brok in mijn keel verhinderde me ook maar één woord te spreken. Je hebt fouten gemaakt. Onherstelbare fouten. Er is een klant overleden door jouw onoplettendheid, Isabel!”

Isabel is al geruime tijd niet in goede doen. Ze is onrustig en verwaarloost zichzelf. Wanneer er, na een routineoperatie, een patiënte komt te overlijden, schuift Ruijters haar de schuld in de schoenen en ontslaat haar tenslotte. Samen met Robert, de zoon van de overleden patiënte, die contact met haar heeft gezocht omdat hij met haar wilde praten over de dood van zijn moeder, ontdekt zij bepaalde aspecten rondom het overlijden van de vrouw en het verleden van dokter Ruijters.

“Ze liep in de richting van de geluiden. Elke stap die ze zette liet het bloed harder door haar aderen stromen. Ze herkende dit gevoel. Het was opwinding noch angst. Pure wraak pulseerde door haar lichaam. Te lang had ze moeten aanzien hoe hij haar zus langzaam kapot maakte met zijn leugens.”

Haar ontslag, de schokkende ontdekkingen en de ontluikende gevoelens die ze voor Robert koestert doen haar gestel geen goed. Onder begeleiding van haar psycholoog komen er verwarrende feiten uit haar verleden boven water.

“Het schuldgevoel dat ik jarenlang naar de diepste dode hoek van mijn ziel had proberen te verbannen, liet zich niet meer verdrukken en kwam in alle heftigheid naar buiten. Was mijn geheugen maar beter, kon ik de fragmenten maar in de juiste volgorde plaatsen. Mijn hoofd was vaak een wirwar van onsamenhangende elementen die ik met moeite probeerde te kanaliseren.”

Vooral hoofdpersoon Isabel is door Engelen bijzonder goed gekarakteriseerd. De emoties, de verwarring en de angst die dit personage doorloopt zijn invoelbaar als was de lezer er persoonlijk getuige van.

Kortom, ‘Silhouet’ is een knap debuut. Wel adviseer ik auteur en uitgever bij een volgende druk, het boek nog een keer te redigeren om de nog aanwezige taal- en stijlfoutjes te verbeteren.

Over de auteur

Carla Engelen (1967) heeft al zolang ze zich kan herinneren een fascinatie voor schrijven. Daarnaast is zij geïnteresseerd in psychologie. Sinds een paar jaar heeft schrijven een belangrijke plaats in haar leven ingenomen. Zij begint met het plaatsen van blogs. De positieve reacties die zij hierop krijgt, motiveert haar en haar ‘hobby’ groeit. Inmiddels schrijft zij ook (reis)columns en korte verhalen. Met een van haar verhalen wint zij een schrijfwedstrijd van Nightwriters en mag zij haar verhaal voordragen op het podium van Mysteryland. Daarnaast zijn er enkele van haar columns en verhalen geplaatst in ‘De Pers’, op de site van ‘Vroege vogels’, en ‘Trouw’. ‘Silhouet’, de debuutroman van Van Engelen is haar meest recente ‘wapenfeit’.

Uitvoering

Uitgeverij aquazz

Paperback, 273 pagina’s

ISBN: 978-94-918976-6-5


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.