Schrijfkalender 2018


Als boekrecensent treed je soms buiten je kaders; ofwel je gaat ‘out of the box’. Dit keer recenseer ik geen boek, maar een kalender! Jawel, een heuse ‘scheurkalender’ boordevol tips voor auteurs en (vak)schrijvers. Elke dag nieuwe inspiratie!

“Om het ritme en de flow van je tekst te kunnen beoordelen, kun je die het beste hardop aan jezelf voorlezen, op normale spreektoon. Je hoort direct of er muziek in zit, of de zinnen te lang of te kort zijn en waar de komma’s moeten staan. Als je struikelt over je eigen woorden, betekent dit vaak dat je een kromme zin hebt geschreven. Maak de melodie kloppend.”

Een boek in de wereld zetten vereist de nodige discipline, inspiratie én het vereiste doorzettingsvermogen. Met alleen het op papier zetten van wat er in je hoofd speelt, ben je er nog niet. De ‘Schrijfkalender 2018’ neemt je mee van een pril idee tot een echt boek. Door allerlei inspirerende en motiverende tips zal de ‘Schrijfkalender 2018’ ervoor zorgen dat je aan de gang bent en blijft en op een gestructureerde manier aan je boek blijft werken.

“Ik hoor het vaak: Mijn non-fictieboek gaat de wereld veranderen. STOP. Maak het concreet. Schrijf op waarom jij denkt dat jouw boek de wereld gaat verbeteren. Schrijf de kernwoorden van jouw missie op kaartjes of maak een lijst. Focus op die begrippen bij het schrijven van je hoofdstukken.”

Paris Books ontwikkelde de ‘Schrijfkalender 2018’ als ‘schrijfmaatje’ voor al die mensen die professioneel of als hobby met schrijven en teksten bezig zijn. Zelf zeggen de samenstellers dat de kalender primair is bedoeld om alle (aspirant) schrijvers te helpen en hen te stimuleren om een (volgend) boek te schrijven. Ik vind die basis eerlijk gezegd wat te smal. Ik denk namelijk dat de doelgroep een veel bredere is. Natuurlijk, veel van de dagelijkse tips gaan over het schrijven van een boek, maar ik ben ervan overtuigd dat ook de schrijvers die niet per definitie een roman zullen schrijven, enorm veel genoegen zullen beleven aan deze kalender.

“Roep de beelden, geluiden, geuren, smaken en de sfeer op van de omgeving waar je boek zich afspeelt, of dat nu een vreemde planeet is of de werkvloer van een middelgroot bedrijf.”

Kortom, een erg leuk product en een ware inspiratiebron! Vergeet al die kalenders met oerflauwe moppen, maar krijg je dagelijkse portie inspiratie aangereikt via de ‘Schrijfkalender 2018’!

Mijn recensie exemplaar krijgt een mooie plaats op mijn werkplek, maar daarnaast zal ik er zeker nog een aantal aanschaffen om cadeau te geven.

Over de samenstellers

Jacqueline Zirkzee, romanschrijver en schrijfcoach. Vanuit haar professie weet Zirkzee precies waar auteurs tegenaan kunnen lopen bij het schrijven van een boek. Daarop zijn dan ook een aantal van de tips gebaseerd.

Jet Hoogerwaard, schrijfster van korte levensverhalen en (eind)redacteur. Het komt vaak voor dat een auteur zegt: ‘Mijn manuscript is klaar!’, maar op dat moment is het tijd voor de drie s’en: Schrappen, Schaven en Schuiven. In de Schrijfkalender zijn onder andere ook tips over dit deel van het proces opgenomen.

Michelle Shanti, uitgever. Shanti begeleidt auteurs bij het uitgeefproces. Alle kennis over het uitgeven van boeken hebben zij in huis. Oprichter van Paris Books, Geert Kimpen, heeft inmiddels meerdere boeken op zijn naam staan, net als Michelle, dus zij weten precies wat auteurs doormaken en welke kennis voor hen bruikbaar is. In de Schrijfkalender zijn derhalve ook een aantal tips opgenomen over het uitgeven van een boek.

Uitvoering

Uitgeverij Paris Books

ISBN 9789492179777

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.