Van Ruler maakt met ‘ComTalks’ de verwachtingen ruimschoots waar!


Het communicatievak verandert in razendsnel tempo. Het is dus hard werken voor de communicatieprofessional om op al die veranderingen voorbereid te zijn. In ‘CommTalks’ geven veertig prominenten uit de communicatiepraktijk, de communicatiewetenschap en van buiten het vakgebied antwoord op de vraag hoe je je daar het beste op kunt voorbereiden.

Nu, meer dan ooit, is het nodig om een visie te hebben op je meerwaarde in de toekomst. Opdrachtgevers vragen daar om. Iedereen lijkt ook behoefte te hebben in vernieuwing. Je frist ervan op, je positionering wordt ermee geholpen en het levert meer impact op. Maar het is lastig om te bedenken waar je zult beginnen, hoe je het aanpakt, welke kant je uit moet denken, wat bij jou en jouw organisatie of bureau past. Dit boek geeft houvast, inspireert en helpt je daarbij.

‘Het is dat ik geen actieve communicatieprofessional ben, anders zou ik niet kunnen wachten om te beginnen. Zo vol met ideeën, handvatten en tips zitten deze essays’, aldus Betteke van Ruler.

Visie van de recensent

‘CommTalks’ is een naslagwerk pur sang. Samengesteld door niemand minder dan Betteke van Ruler. Boordevol ideeën en inspiratie. Maar goed, wanneer je Betteke van Ruler ook maar een beetje volgt, verwacht je niet anders. Gevaarlijk, die hooggespannen verwachtingen, maar opnieuw maakt Van Ruler die ruimschoots waar.

“Het spat er in alle bijdragen vanaf dat communicatie steeds belangrijker wordt en dat alle auteurs, ook die van buiten het communicatievak, ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is om over communicatie na te denken en dat in goede banen te leiden.”

Van Ruler weet, op heel begrijpelijke wijze, tot de kern van haar boodschap te komen. Bovendien is haar schrijfstijl zo plezierig dat je geneigd bent ‘CommTalks’ niet als naslagwerk te beschouwen, maar het achter elkaar ‘op te vreten’. Alles wat zij schrijft is raak en to the point, of het nu een onderzoeksvraag is betreft of een kritische stellingname. Van Ruler beschouwt een onderwerp van alle kanten, waarbij ze eventuele tegenwerpingen niet schuwt.

“De afdeling communicatie is niet langer uitvoerder van communicatie maar bewaker en aanjager van deugdelijk en moreel beleid. Coach, dirigent en rechter voor alle andere afdelingen en de rvb.”

Van Ruler heeft de vele prominenten uit het vak, die een bijdrage leveren aan dit boek, overduidelijk met de uiterste zorg geselecteerd. Zij leveren stuk voor stuk een belangwekkende bijdrage. Deze mensen hebben werkelijk iets te vertellen en wij, als lezers, profiteren daarvan!

“Vergelijk het eens met luisteren: hoe meer je hoort, hoe meer je weet.”

Van Ruler onderscheidt, in haar beschouwingen, overigens een vijftal rode draden in de diverse essays die zijn opgenomen in ‘CommTalks’, te weten:

–           Organisaties moeten op een andere manier gaan communiceren; meer in dialoog.

–           Communicatieprofessionals moeten hun acties beter onderbouwen. Aantonen waarom ze  doen wat ze doen.

–           Communicatieafdelingen moeten niet uitsluitend aandacht besteden aan wat er buiten gebeurt, maar ook meer en beter bij wat er binnen gaande is.

–           Communicatieprofessionals moeten maatschappelijk verantwoordelijkheid beter laten aansluiten op hun daden.

–           Om het bovenstaande te realiseren is een andere visie op communicatie nodig.

 

Een hele fijne bundel vol inspirerende zienswijzen en handvatten waarbij het enige dat ik persoonlijk graag toegevoegd zou zien, een index is.

Over de auteur

Betteke van Ruler is emeritus hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft een lange carrière achter de rug, eerst als communicatieprofessional, daarna als docent communicatie in het hbo en sinds 1996 als wetenschapper. In de loop van de tijd heeft zij talloze boeken en artikelen gepubliceerd over communicatiemanagement en over de professionals in het communicatievak.

Uitvoering

Uitgever Adfo Books

ISBN: 9789492196170

Paperback, 192 pagina’s


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.