Robothom overtuigt opnieuw met ‘Sluit je ogen’!


Sluit je ogen

Op een afgelegen boerderij worden de lichamen van een moeder en haar dochter gevonden. De een is toegetakeld met meerdere messteken, de ander ligt er sereen bij.

Psycholoog Joe O’Loughlin wordt tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek als een van zijn voormalige studenten het werk van de politie in de weg zit door gevoelige informatie naar de pers te lekken. Hij ontdekt al snel een overeenkomst tussen de moorden en een serie gewelddadige aanvallen. Zelfs zijn dochter raakt betrokken bij het onderzoek. Er zijn meerdere verdachten en naarmate de onrust toeneemt wordt de zaak allengs ingewikkelder. Niets is wat het lijkt en Joe weet meer van de nietsontziende en onvoorspelbare moordenaar dan hij zelf doorheeft…

Mijn visie

Robotham levert met ‘Sluit je ogen’ opnieuw een geweldige thriller af. Wat een kundig auteur is deze man. Zijn schrijfstijl is onveranderd vlot en boeiend. De karakterisering van de personages zijn uiterst raak. Verrassende plotwendingen en een heerlijke spanningsboog zijn gegarandeerd in elk van zijn boeken. Desondanks schuwt hij ook de emotie niet. Kortom, Robotham overtuigt opnieuw…ruimschoots!

“Flarden van het gesprek met Julianne blijven door mijn hoofd spelen. Ik zie vooral de onzekere blik in haar ogen . Ik ken deze vrouw meer dan de helft van mijn leven.  Ik heb haar in angst gezien omdat haar kind werd vermist,  of vanwege haar ongeboren baby, of omdat haar echtgenoot in haar armen lag dood te bloeden – maar nooit vanwege haarzelf.”

‘Sluit je ogen’ is een nieuw deel in de reeks met klinisch psycholoog, Joe O’Loughlin en voormalig politieagent Vincent Ruiz. Vooral deze twee personages weet Robotham zeer raak te treffen. Je kent ze, je leeft met hen mee. Niet alleen in ‘de zaak’, maar ook in het privéleven van O’Loughlin; zijn relatie met zijn (ex)vrouw, zijn vader en zijn ziekte (Parkinson).

“Natuurlijk kon ik niet hetzelfde gewicht tillen. Het verpletterde mijn borstkas,  terwijl hij in mijn oor mekkerde dat ik een mietje en een flikker was. Twee keer heeft hij een rib van me gebroken.  Dat was nog voordat hij mijn arm brak en mijn elleboog uit de kom werkte, voor ik onder toezicht werd geplaatst.”

Mooi gevonden en toegepast is het feit dat de auteur met regelmaat de moordenaar aan het woord laat en toch diens identiteit tot vrijwel aan het einde van het boek geheim weet te houden.

“Ik heb het niet gedaan,  fluistert Eliot.  Je hoeft niets te zeggen,  zegt zijn advocaat,  die een vinger voor zijn lippen houdt. Ik heb het godverdomme niet gedaan!”

Agenten Ronnie Cray en Colin Abott krijgen de moord op Elizabeth Crowe en haar dochter Harper toegewezen. Er is een bizar verschil in hoe de lichamen worden aangetroffen op de plaats delict. Dit doet hen besluiten assistente te vragen aan klinisch psycholoog Joe O’Loughlin.

“Er is nog een complicatie, zeg ik. Het is mogelijk dat Elizabeth thuis een vreemdeling heeft uitgenodigd.  Ze was een bekende op doggingplekken in de omgeving.”

‘Sluit je ogen’ overstijgt het niveau van de doorsnee thriller.

Over de auteur

Michael Robotham (Casino, Nieuw-Zuid-Wales, 1960) is een Australische journalist en wereldreiziger die in 2003 als misdaadauteur debuteert met de veelgeprezen thriller ‘De verdenking’. Zijn boeken zijn in tweeëntwintig talen vertaald en in meer dan vijftig landen uitgegeven. Als ghostwriter schrijft hij vijftien autobiografieën van beroemdheden, waaronder politici, popsterren en sportmensen. Twaalf van deze boeken belanden op de Sunday Times bestsellerlijst.

Robotham’s debuut is het eerste deel van de succesvolle serie met in de hoofdrol de sympathieke en aan Parkinson lijdende psycholoog Joseph O’Loughlin. De serie wordt razend populair en in 2015 schrijft hij het achtste deel, ‘Watching you’.

Robotham schrijft ook een aantal standalonethrillers, waaronder ‘Life or death’ (2014), dat naar het Nederlands wordt vertaald als ‘Leven of dood’. Dit boek wordt door de lezers en media vol lof ontvangen en wederom geprezen vanwege de fraaie plotwendingen. Financial Times noemde het een van de beste thrillers van het jaar en The Australian noemt Robotham een thrillerauteur op de top van zijn kunnen.

Het werk van Robotham wordt vele malen bekroond en genomineerd. Zo won hij tweemaal de Ned Kelly Award, de prestigieuze Australische misdaadboekenprijs, wordt hij tweemaal genomineerd voor de CWA Ian Fleming Steel Dagger Award en tweemaal voor de The CWA Ian Fleming Gold Dagger Award.

Uitvoering
Uitgever De Bezige Bij

Paperback, 384 pagina’s

EAN: 9789023499695

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.