Rechtvaardigheid. Wat is de juiste keuze? Een boeiend boek.


De veelbesproken ‘graaicultuur’, de oorlog in Afghanistan, draagmoederschap, globalisering, patriottisme, immigratie en de Lewinsky-affaire. Het zijn allemaal issues waarmee de Amerikaanse filosoof, Michael Sandel, laat zien hoe relevant de ethiek van Aristoteles, Kant, Rawls en andere denkers is voor het huidige maatschappelijke debat. Is folteren in bepaalde situaties toegestaan? Mag je nooit discrimineren? Kan het verkeerd zijn om de waarheid te spreken? U leest het in ‘Rechtvaardigheid; wat is de juiste keuze?’

Sandel hanteert een toegankelijke en transparante schrijfstijl waardoor de voorbeelden die hij in ‘Rechtvaardigheid’ beschrijft onomstotelijk blijken.

“Als morele reflectie bestaat uit het op elkaar laten aansluiten van de oordelen die we vellen en de principes die we onderschrijven, hoe kan die reflectie ons dan ooit naar objectieve rechtvaardigheid of morele waarheid leiden?”

Zijn enorme kennis en ervaring komen niet alleen tot uiting in zijn boek, maar ook in de

colleges die Sandel over rechtvaardigheid geeft aan de Harvard University. Zijn schat aan kennis en het feit dat hij die verbaal dan wel middels publicaties uitstekend weet over te brengen, wordt bewezen door het feit dat niet alleen zijn boeken veel respect afdwingen, maar ook uit de vele honderden studenten die zijn colleges wekelijks bezoeken.

“Als de jongen alleen maar de waarheid sprak omdat hij zich niet schuldig wilde voelen, of omdat hij bang was voor een slechte naam als zijn fout ontdekt zou worden, dan zou het feit dat hij de waarheid sprak geen morele waarde hebben. Maar als hij de waarheid sprak omdat hij wist dat dit de juiste handelswijze was, dan heeft zijn daad morele waarde, ongeacht het genoegen en de voldoening die er wellicht mee gepaard gingen.”

Sandel laat allerlei issues aan de orde komen. Zo passeren democratie, burgerschap en individuele verantwoordelijkheid de revue. Hij laat zijn lezers stilstaan bij tal van morele, politieke, juridische en filosofische dilemma’s.

“Het principiële bezwaar tegen officiële verontschuldigingen is niet makkelijk van de hand te wijzen. Het berust op de gedachte dat we uitsluitend verantwoordelijk zijn voor wat we zelf doen, niet voor de handelingen van andere mensen of voor gebeurtenissen die buiten onze invloed vallen.”

De auteur daagt je uit om –met open mind- na te denken over jouw visie over rechtvaardigheid in het algemeen en over de morele dilemma’s die je dan automatisch voor de kiezen krijgt. Een zeer actueel voorbeeld is de beruchte ‘graaicultuur’ (bonussen), maar ook het immigratievraagstuk, (positieve) discriminatie, globalisering en nog veel meer.

Overigens presenteert Sandel ook verschillende denkrichtingen van filosofen van onze tijd aan de hand van heldere praktijkvoorbeelden.

Een ware aanrader voor een ieder die interesse én een hart heeft voor publieke issues en na wil en durft te denken over rechtvaardigheid, vrijheid en moraliteit.

Over de auteur

Michael J. Sandel (1953) is hoogleraar politieke wetenschappen aan Harvard University. Wekelijks worden zijn spectaculaire colleges over rechtvaardigheid door meer dan 1000 studenten bezocht.

Uitvoering

Uitgeverij Ten Have

ISBN10 9789025960773

Paperback, 352 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.