Recensie van ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ 1


Het boek

Semmier Kariem vlucht uit Irak om aan de dienstplicht onder dictator Saddam Hoessein te ontkomen. Na zeven jaar van omzwervingen, honger, verdwalen en angst arriveert hij op Schiphol en vraagt asiel aan. Onwetend van het feit dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum en in een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen.

Intussen bestudeert Semmier het land waar hij misschien ooit deel van uit mag maken. Ondanks het feit dat hij er nu verblijft, zal hij een buitenstaander zijn en blijven. ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ is een roman over mensen die, nu weliswaar in een veilige situatie verblijven, maar tevens onderworpen zijn aan wetten en regels. Dit boek verhaalt over een lange periode van wachten, hoop en teleurstellingen.

‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ zou feitelijk iedereen moeten lezen. Zéker nu de vluchtelingenproblematiek actueler is dan ooit. Al Galidi verstaat de kunst om met woorden de situatie van Semmier Kariem te schetsen zonder te wijzen, zonder te oordelen. Slechts door te observeren. Je kijkt in zijn wereld, voelt zijn gevoelens en kijkt met zijn ogen. Vervolgens ontdek je de paradox dat woorden onmachtig zijn om iemands diepste gevoelens onder woorden te brengen als de situatie door anderen niet begrepen wordt. De kloof tussen de vluchteling en het land van aankomst en diens inwoners is uiterst realistisch beschreven. De lezer ziet hoe onmogelijk het is de juiste maatstaf te hanteren waarop je iemand afwijst of toelaat in je land.

Visie van de recensent

Wat uw recensent betreft een belangwekkende roman over angst, onzekerheid, willekeur en uitzichtloosheid, geschreven door iemand die het allemaal zelf heeft ervaren. De onzekerheid, de wanhoop, het feit dat velen zich niet kunnen uitdrukken omdat ze de taal onmachtig zijn. Semmier Kariem heeft het om zich heen zien gebeuren, de vluchtelingen die depressief, slaafs, monddood en lethargisch worden. Hij heeft het zelfs ervaren dat zij, om die redenen, een einde aan hun leven maken.

‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ is echter zeker niet uitsluitend een opsomming van feiten en gebeurtenissen; het is tevens bijna een avonturenroman die gaat over hoe inventief een mens wordt wanneer hij wordt begrensd. Tussen schapen in een vrachtwagen van Irak naar Jordanië. Met valse paspoorten langs de grenzen in verschillende Aziatische landen om vervolgens, ten einde raad, het dan maar in een Europees land te proberen, met alle gevolgen van dien. Het verhaal volgt hoofdpersoon Semmier in zijn pogingen om ergens gewoon te mogen leven. Waar dan ook.

Uitvoering

Gebonden, 472 blz.

Jurgen Maas | 1e druk, 2016 |

EAN: 9789491921209 | mgtbk.nl/1jn6t3


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Recensie van ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’