Recensie van ‘De Clintons’


Het boek

Twan Huys neemt de lezer in zijn boek ‘De Clintons’ mee in de veelbewogen geschiedenis van Bill en Hillary Clinton en blikt vooruit op de campagne van Hillary, die in de race is voor het presidentschap in de Verenigde Staten. Om haar missie te laten slagen zal Hillary zich samen met echtgenoot Bill staande moeten houden tussen haar genadeloze rivalen.

In het spannendste Amerikaanse verkiezingsjaar ooit vertelt Huys het verhaal van het beroemdste en meest invloedrijke politieke echtpaar uit de Verenigde Staten: Bill en Hillary Clinton. Bill, het ultieme politieke talent, een van de populairste oud-presidenten, bijna afgezet vanwege schandalen. Hillary, de gedroomde Democratische presidentskandidaat die het in een eerdere strijd moest afleggen tegen Barack Obama, maar die nu wellicht de eerste vrouwelijke president van Amerika wordt.

Visie van de recensent

Huys, die als correspondent in de VS zowel Bill als Hillary al eerder interviewde, wist voor zijn boek een indrukwekkende reeks intimi van de Clintons te spreken te krijgen. Van Hillary-biograaf Carl Bernstein tot Robert Bennett, Bills advocaat tijdens de Lewinsky-affaire. Van familievriend Sidney Blumenthal tot voormalig chef staf Betsey Wright, die allebei vrijwel nooit met de pers spreken maar voor Twan Huys een uitzondering maakten.

Het is op zichzelf al een prestatie van formaat voor een Nederlandse journalist om zo dicht bij het vuur te komen en het levert zelfs voor fanatieke Amerika-watchers onverwachte inkijkjes op in het leven van één van de meest fascinerende koppels in de Amerikaanse politiek.

Clinton-biograaf David Maraniss vertelt Huys dat Bill weliswaar het zeldzame talent heeft iedereen die hij ontmoet het gevoel te geven dat er op dat moment niemand anders belangrijk is, maar in werkelijkheid een moeilijk en egocentrisch karakter heeft. Terwijl Hillary op haar beurt het imago heeft koud en gereserveerd te zijn maar met mensen met wie ze goed bevriend is, een veel warmere band heeft dan haar man.

Huys doet de suggestie dat de geldingsdrang van Bill Clinton mogelijk te maken heeft met het feit dat zijn vader al jong overleed. Datzelfde overkwam Winston Churchill, Tony Blair, Joop Den Uyl, Ruud Lubbers, Mark Rutte en een hele serie andere politieke leiders in de afgelopen eeuw.

Maar de belangrijkste les voor degenen die de Clintons beter willen begrijpen is al op de eerste pagina’s te lezen: never quit. Dat is wat Bill Clinton zichzelf voorhield toen de Lewinski-affaire een einde dreigde te maken aan zijn carrière. Dat is wat hij Hillary voorhield tijdens haar eerdere campagne voor het presidentschap in 2008 en dat is wat hij haar zo nodig ook de komende tijd weer zal voorhouden. De afgelopen decennia is Hillary in de media voortdurend belaagd, beschimpt en belasterd, keer op keer is ze afgeschreven. Maar net als Bill veerde ze telkens weer op. De race is nog niet gelopen.

Huys ziet kans om op oprechte wijze en zonder opsmuk een beeld te schetsen van Bill en Hillary Clinton. Geen ongeloofwaardige en overtrokken uitingen van bewondering noch van kritiek. Het is daar, waar het op zijn plaats is. Een rasechte journalist aan het woord….een onpartijdig beeld schetsend. Vooral dát spreekt mij enorm aan in ‘De Clintons’. Er komen allerlei zaken aan bod waar de lezer wellicht al weet van had, maar tevens tal van nieuwe feiten.

Over de auteur

Twan Huys is presentator van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Uitvoering

Uitgeverij Prometheus

Paperback, 240 pagina’s

EAN: 9789044629606


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.