Raad eens wat ik later word


De Kinderboekenweek koos dit jaar als thema: Worden wat je wil. Vlak voor de aanvang van de Kinderboekenweek, verscheen er een nieuw boek van Michel de Boer: ‘Raad eens wat ik later word’. Een perfect gekozen verschijningsmoment dus, maar ook zonder dat is de nieuwste kinderboekentelg van De Boer weer een fraai boekje geworden.

Centraal in ‘Raad eens wat ik later word’, staat Leeuwtje. Natuurlijk zal Leeuwtje zijn vader opvolgen als koning of heeft Leeuwtje daar zelf heel andere ideeën over? Leeuwtje vraagt aan al zijn vriendjes wat ze later willen worden en er komen veel verschillende beroepen voorbij. Schildpad wil spits worden bij een Italiaanse voetbalclub en Kroko heeft zijn zinnen gezet op het beroep van tandarts. Er worden echter ook een aantal ‘minder voor de hand liggende’ beroepen voor, zoals poepzuiger. Uhhh…. Poepzuiger? Enfin, de doelgroep ligt nu waarschijnlijk al in een deuk..

Door het originele verhaal in combinatie met de illustraties die veelal twee pagina’s in beslag nemen, is ‘Raad eens wat ik later word’ een heerlijk ‘samen lees/voorleesboekje’ geworden.

“Ik word later spits’ zegt Schildpad.

Bij een Italiaanse club.

Ik scoor dan het winnende doelpunt

bij de finale om de cup.”

Kortom, net als in zijn vorige kinderboeken brengt De Boer een ‘volwassen’ onderwerp op kinderniveau en dat doet hij heel goed. Hij ziet kans om kinderen –op een begrijpelijke en leuke manier- zelf na te laten denken. Volwassenen die dit boekje samen met kind of kleinkind lezen zullen ongetwijfeld terugdenken aan hun eigen dromen over een toekomstige carrière. En? Is die uitgekomen?

Het boek is geschreven en geïllustreerd door Michel de Boer. Hij heeft gekozen voor een schattige vormgeving. De dieren hebben grote ogen en lijken heel lief. Deze vormgeving past perfect bij de doelgroep waarvoor dit boek gemaakt is. Michel de Boer is begonnen bij een drukkerij in Noord-Holland. Geïnspireerd door alle boeken die hij vormgaf, bedacht hij zijn eigen boeken. Hij is onder andere bekend van Opa Knoest.

Iedereen weet natuurlijk al dat Leeuwtje later koning gaat worden, want dat hoort zo. Maar, wil Leeuwtje dat eigenlijk wel? Een mooi moment om met kinderen het gesprek aan te gaan over eigen keuzes maken.

Het boek is geschreven op rijm, waardoor kinderen vaak extra betrokken zijn. Wat ik wel af en toe merk is dat sommige woorden alleen gekozen zijn om te rijmen. Hierdoor vind ik ze soms minder goed in de zin passen. Verder is het een goed maar simpel verhaal om jonge kinderen kennis te laten maken met verschillende beroepen.

Over de auteur

Michel de Boer is eigenaar van De Boer illustraties, oprichter van Buddy Books en auteur van kinderboeken.

Uitvoering

Uitgever Buddy Books

ISBN: 9789087820824

Hardcover, 32 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.