Proditor


‘Proditor’, de nieuwe roman van thrillerauteur Guido Strobbe, die op 21 februari jl. verscheen, kent een tweetal verhaallijnen die zich in verschillende tijden afspelen. Zo keert, rond 1944, gevechtspiloot Firmin Mulders terug uit Engeland. Na een lange periode kan hij eindelijk zijn liefje weer in de armen sluiten. Althans, dat denkt hij. Het loopt echter helemaal anders. Niets is meer hetzelfde in zijn dorp Sint-Denijs-Westrem. Er zijn krachten die hem tegenwerken en die tot heel wat in staat zijn om hun doel te bereiken.

“Firmin keek over het erf van de boerderij: een ruïne die een gebouwtje moest voorstellen, een door onkruid overwoekerde moestuin, een grote stenen drinkbak met daarnaast een … Firmin spurtte naar de waterput naast de drinkbak. Het koord bewoog.”

In het heden krijgt de lezer te maken met Luca. Luca is de kleinzoon van Roman Mulders die op zijn beurt de broer is van Firmin. Luca krijgt op zijn 18e verjaardag, precies acht jaar na het overlijden van zijn grootvader, zijn erfenis. Deze ‘nalatenschap’ bestaat uit een doos met daarin een brief van zijn opa en een groot aantal enveloppen. Middels die brief vraagt zijn opa hem gerechtigheid te bewerkstelligen voor de executie van Firmin. Een zware taak voor zo’n jonge jongen. Luca gaat echter op onderzoek uit naar wat er zich eind 1944 heeft afgespeeld. Hij wordt daarbij geholpen door Becky; een goede vriendin van hem. Een feit overigens waar zijn vriendinnetje Sabine niet helemaal gelukkig mee is.

 “Luca pakte de doos en keek naar de enveloppen, ze waren inderdaad genummerd. Hij nam de enveloppe met nummer één uit de doos en ledigde de inhoud ervan op zijn bureau. Er viel een foto uit. Op de foto stonden twee mannen waarvan er een zijn geweer naar de camera richtte.”

Wat een goed verhaal! Strobbe heeft ook met ‘Proditor’ weer een uitstekende en bijzonder intrigerende thriller afgeleverd. Strobbe heeft inmiddels al zeven titels op zijn naam staan, maar ‘Proditor’ is –vooral qua verhaalconstructie- de beste, hetgeen overigens niets zegt over zijn eerdere werk, maar wel veel over ‘Proditor’.

Ook in deze nieuwe telg hanteert Strobbe weer de toegankelijke schrijfstijl die deze auteur zo eigen is. Zijn karakteringen van de personages zijn eveneens weer prima en die personages zijn ook in ‘Proditor’ weer aansprekend. De spanningsboog wordt haast ongemerkt af en toe subtiel aangetrokken om hem vervolgens weer wat te laten vieren. De wijze waarop Strobbe verleden en heden met elkaar verweeft en uiteindelijk bijeen laat komen, is dat wat dit nieuwe boek zo extra bijzonder maakt. Heel goed gedaan.

De auteur

Guido Strobbe is een Gentse schrijver van deels historisch getinte thrillers. Hij was eerder journalist voor Het Nieuwsblad en is leraar grafische media in Brugge. Hij debuteert in 2012 met de thriller ‘Ultio’. Daarna verschijnen van zijn hand: ‘Odium’, ‘Deceptio’, ‘Opertum’, ‘Mendacium’ en ‘Mendacium II’.

Uitvoering

Uitgeverij Aspekt

ISBN:

Paperback, pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.