‘Prettig verstoord Brein; Humor als veerkracht’ is een boek over hersenletsel. Arnie Craninckx vertelt in haar boek over haar eigen leven met hersenletsel en beschrijft zaken waartegen zij in het dagelijkse leven aanloopt. Ogenschijnlijk simpele gebeurtenissen, die voor haar dikwijls drama’s zijn. Tevens deelt zij in ‘Prettig verstoord Brein’ kleine overwinningen, die groots aanvoelen.
Mijn visie
Craninckx ging de uitdaging aan om een boek te schrijven over het hersenletsel dat haar in 2010 trof. Haar ergotherapeut adviseerde haar destijds om te gaan schrijven. Het duurde een paar jaar alvorens zij daar ‘klaar’ voor was. Het schrijven over haar ervaringen begon met blogs. Later schreef zij ‘Prettig verstoord Brein’.
“De middag maak ik verder vol met een klusje. Ik zorg er altijd voor dat ik om 16.00 uur een half uurtje rust in aanloop naar de grootste klus van de dag: het koken. Als ik kook, pak ik geen telefoon aan en doe ik de deur voor niets of niemand open. Ik probeer me te focussen en geen fouten te maken. Meestal gaat het goed, een enkele uitzondering daargelaten, maar dan eten we voor een keertje wel brood.”
Schrijven over wat hersenletsel met je doet, kan alleen als je zelf hersenletsel hebt. En tegelijk is het daardoor moeilijk. Arnie Craninckx schrijft al geruime tijd over het echte leven met beperkingen. Met dit boek toont zij andermaal aan dat in kwetsbaarheid een enorme kracht ligt.
“Ik ben verschrikkelijk blij met lief en zoon, die me bewust laten spartelen, me opvangen als het echt niet lukt en nooit commentaar hebben op mijn ‘kookkunst’. Daardoor behoud ik mijn gevoel van eigenwaarde. ‘Gecontroleerd op mijn bek gaan, noemen we dat. Ik blijf het dus proberen. De keren dat het wel lukt, houden me overeind.”
De schrijfstijl van Craninckx is vlot; haar zelf reflecterende observaties ongetwijfeld enorm herkenbaar voor lotgenoten en dat is exact wat zij voor ogen heeft. Bovendien hoopt zij met haar boek de beeldvorming van velen positief te beïnvloeden en de zorg voor mensen met hersenletsel te verbeteren.
“Dit bijzondere trio –mijn echtgenoot, mijn vriendin en mijn maatje- zorgt er dus elke dag voor dat ik kan functioneren. Dat doet ieder op zijn eigen manier. Zonder deze mensen zou ik mogelijk alleen met professionele hulp zelfstandig kunnen wonen. De dingen die in het dagelijkse leven moeten gebeuren, kan ik simpelweg niet zelf verzinnen. Deze mensen zijn duidelijk in het sturen en zo nodig afremmen. En daar vaar ik, om in stijl te blijven, goed bij. Ze houden mij op koers.”
De formidabele combinatie van veerkracht, humor, een zekere nuchterheid en de kwetsbaarheid die Craninckx aan de dag legt, hebben op mij in elk geval indruk gemaakt.
Over de auteur
Arnie Craninckx (1963) werd in 2010 getroffen door hersenletsel. De problemen bleken vooral te liggen op het gebied van denken en doen, cognitief dus. Onzichtbare beperkingen, waartegen ik in het dagelijkse leven aanloop. Ongrijpbaar, aan de buitenkant niet te zien.
Arnie Craninckx is ervaringsdeskundige NAH bij hersenletsel-uitleg.nl en alsmede bij NAH bij Zorgbelang Brabant. Craninckx woont in Esbeek.
Uitvoering
Uitgegeven in eigen beheer
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), communicatiemanager, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.
Dank je wel Hanneke, voor deze heldere recensie. Het is altijd spannend om een boek uit te geven en zeker in eigen beheer. Mede dankzij jouw recensie is de bedoeling van dit boek goed overgekomen. Dank je wel hiervoor.
Arnie Craninckx