Overplaatsing


Het hoofdpersonage in Overplaatsing is Stephan Winterson. Stephan woont eind jaren veertig van de vorige eeuw, met zijn wereldvreemde ouders, in de havenstad Richport in Silver Cape. De plannen van zijn ouders, waarvan hij met regelmaat aantekeningen aantreft in de flat waar het gezin woont, interpreteert Stephan zoals je dat mag verwachtingen van een jonge jongen. Hij denkt dat zij uitvinders zijn. De werkelijkheid openbaart zich aan hem wanneer zijn ouders worden gearresteerd op verdenking van subversieve plannen.

Stephan wordt in huis genomen door zijn oom, Frederik Winterson en diens huishoudster, Marthe Meisner die hem aandacht en liefde schenkt. Daar ontdekt hij dat zijn ouders feitelijk zijn pleegouders zijn.

“Samen met oom Frederik en Marthe begon ik een ander leven. Het eerbiedwaardige van deze kamer paste bij het plechtige moment waarop ik iemand anders werd en van een kansloze knul veranderde in een jongen voor wie de wereld open ging.”

Tijdens zijn vakantiebaantje in een restaurant komt Stephan in aanraking met vioolmuziek uit de bergen. De muziek brengt hem in beroering en hij neemt zich voor naar de oorsprong van deze muziek op zoek te gaan.

Wanneer Marthe plotseling overlijdt en Stephan ziek wordt, wordt de jongen opnieuw geconfronteerd met mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Zijn oom laat hem in een jeugdinstelling voor moeilijke jongeren plaatsen en Stephan raakt steeds verder vervreemd van de werkelijkheid en raakt het vertrouwen in de mens allengs verder kwijt. Zijn droom, om instrumentenmaker te worden, laat hem echter niet los. Tijdens zijn zoektocht naar zijn identiteit wordt Stephan geconfronteerd met het feit dat mensen zich vrijwel altijd anders voordoen dan ze zijn. Hij heeft behoefte aan menselijk contact maar weet niet wie hij kan vertrouwen.

“Else rook naar amandel of naar olie waarmee ze de koekjes bakte die ze telkens meenam. Als ze naast me zat, wasemde haar huid het bedwelmende aroma uit van een inheemse ceremonie. De geur verspreidde zich door de warm gestookte kamer en begroette me als ik op zo’n herfstavond terugkwam uit Windwoods en naar bed ging.”

Overplaatsing is een rakende, gelaagde roman over een jongen die op zoek gaat naar zichzelf. Het feit dat het verhaal wordt verteld in de eerste persoon, brengt het hoofdpersonage heel dicht bij de lezer.

De verhaalconstructie is van hoog niveau en vooral Stephan wordt prachtig gekarakteriseerd. Bovendien weet Jiskoot de sfeer fraai te treffen. Zijn schrijfstijl is kalm en gedetailleerd. De omgevingstekeningen van deze auteur zijn van een verfijnde schoonheid alhoewel hij er wel voor moet waken daar niet al teveel gebruik van te maken.

Kortom, Overplaatsing is een bijzondere roman waarvan nauwelijks valt voor te stellen dat het een debuut is.

Over de auteur

Thomas Jiskoot (1959, Haarlem) studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als redacteur en vertaler.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 978-94-6365-223-0

Paperback, 303 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.