Over het vaatdoekje van Edith en de moestuin van Jetta


Er is met regelmaat van alles over te doen; betutteling. Het vuurtje wakkert met name weer flink aan als een van onze hooggeachte staatssecretarissen of ministers het nodig acht om ons bij voorbeeld te vertellen dat wij toch vooral elke dag een schoon vaatdoekje moeten gebruiken.

“Ach, allerbeste Edith Schippers, doe in je eigen keuken wat je niet kunt laten, maar laat mij vrij in het enorm belangwekkende besluit hoeveel schone vaatdoekjes ik per week op mijn aanrecht wens te leggen! En of ik al dan niet mijn handen was alvorens ik mijn stukje kip aan flarden hak, wens ik ook echt zelf te beslissen. Hartelijk dank overigens voor de onmisbare tips over de temperatuur waarop ik mijn koelkast moet afstellen. Ook het idee om een apart snijplankje te gebruiken voor mijn vlees vond ik onbetaalbaar! Ik zal het nooit vergeten. Toch kriebelt bij mij een beetje het idee dat je voor het lanceren van dit soort wereld ideeën niet bent aangesteld als minister. Is het wellicht een goed idee om je eens met belangrijke zaken bezig te houden? Ach, het is maar een tip..”

Niet alleen Edith

Nu is het ‘gelukkig’ niet alleen Edith Schippers die in Nederland het ‘betuttelen’ tot kunst heeft verheven. Zo hadden wij nog niet zo heel lang geleden het briljante idee van onze staatsecretaris van Sociale Zaken (nou ja, ‘sociaal’ is ze in mijn ogen allang niet meer, maar dit terzijde), Jetta Klijnsma, om een moestuin te beginnen als alternatieve vorm van oudedagsvoorziening.

Maar….er is meer….veel meer. Denk eens aan het rookverbod, het feit dat we meer moeten bewegen, minder vet moeten eten, onze ouders in huis moeten nemen, het koopzondagenbeleid, de verplichte energielabeling voor woningen, het verbod op snacks in schoolkantines, het plan van onze Ab (Klink) om het happy hour in kroegen te verbieden, het plan om een ‘sorry-gebaar’ in te stellen als tegenwicht tegen de ‘middelvinger’ (ja echt waar!!), enzovoorts, enzovoorts…

En…jawel! Ook helemaal briljant, we hebben in Nederland een waar ‘Hitteplan’. Het is zelfs onlangs al een keer in werking gesteld en natúúrlijk gaan wij massaal en braaf onze oudere buurtbewoners in de gaten houden en laten wij geen van allen onze honden in de warme auto achter….. Oh nee, foutje, dat doen we nou juist wél…..


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.