Ontspoord


De naam van de plaats waar Ontspoord zich afspeelt wordt weliswaar niet genoemd maar het zal de oplettende lezer al snel duidelijk zijn dat de aanslagpleger, die in dit debuut van Sjoerd Punter centraal staat, in Eindhoven actief is.

Bij de aanslag moet een transformatorhuisje het ontgelden en dat klinkt onschuldiger dan het is. Er raakt een vrouw zwaargewond bij de actie en de stad is in paniek. De Missionaris, zoals de dader zichzelf noemt, dreigt namelijk met meer aanslagen. De gewonde vrouw blijkt een voormalige Miss Holland te zijn en hij blijkt haar bovendien te kennen. Dan verschijnt vechtsporter en voormalig politieagent, Gino Argus, ten tonele. Het slachtoffer is zijn oude liefde, waarmee hij onlangs weer in contact kwam, en hij zint op wraak. De Missionaris gaat echter door met zijn daden en blaast een hoogspanningsmast op waarmee hij de gehele stad stroomloos maakt. Plunderingen zijn het gevolg. De Missionaris blijft zijn eigen daden vergoelijken en bezweert dat hij geen terrorist is. Met zijn daden wil hij waarschuwen voor het grote gevaar. Dat gevaar ziet hij in hoogspanningskabels in woonwijken en gif treinen die door steden rijden.

“De man die ze later een lone wolf zouden noemen, reed in ontspannen tempo naar de locatie in het buitengebied waar hij zijn bom zou gaan testen. Fluitend zat hij achter het stuur. Inderdaad, de Danse macabre streelde zijn lippen.”

Ontspoord is een spannende thriller met boeiende personages. Zo is er natuurlijk de Missionaris als hoofdpersonage, maar ook vechtsporter Gino, de gewonde Miss Holland en

een oud-politieagent. Deze, en nog enkele andere interessante personages, vormen een kleurrijk geheel in het verhaal en langzaam maar zeker maakt Punter het verband tussen hen duidelijk.

“In de gang werd Gino Argus vrijwel onmiddellijk getroffen door een schok van ongekende omvang. Elke centimeter was beschilderd, een explosie van kleuren in een stijl die vroeger psychedelisch werd genoemd, maar die nu doorging voor oriëntaals.”

Hebben de daden van de Missionaris overigens iets te maken met zijn vader die ooit werd ontslagen bij Philips en triest aan zijn einde kwam? Het zou zomaar kunnen. Interessant detail is overigens dat de auteur wellicht zelf model heeft gestaan voor zijn personage Renzo Staal en wat te denken van Bennie Cohen en Andries Wildeboer? Ook zij zijn te linken aan mensen die wij allen kennen…

Kortom, Ontspoord is een fijne, eigentijdse roman waarbij Punter de vaart er flink in houdt, zich bedient van een vlotte schrijfstijl, geloofwaardige dialogen en zijn lezers meeneemt richting een origineel plot. Bovendien weet Punter zijn kritiek jegens de maatschappij subtiel in het geheel te verweven, hetgeen de lezer wellicht tot nadenken aanzet.

Enige verbeterpunt aan dit veelbelovende debuut is het feit dat de personages iets nader gekarakteriseerd zouden mogen worden.

De auteur

Sjoerd Punter (4 september 1943) komt oorspronkelijk uit Spijk en werkte vele jaren als journalist bij onder meer de Drentsche & Asser Courant en de bladen van de Brabant Pers.

Na zijn journalistieke carrière richtte Punter zich op zijn schrijfcarrière. Hij debuteerde met de bundel De geur van verse mango’s.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652940

Paperback, 305 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.