Ontbijt Royale


Afbeeldingsresultaat voor peter schoenmaker

‘Ontbijt Royale’ is het manuscript van een verhalenbundel van de hand van Peter Schoenmaker. Het boek bevat vele gebeurtenissen en anekdotes van hotelier ‘Willy en zijn vrouw ‘Max’ in Frankrijk. De verhalen beschrijven de, soms excentrieke, gasten, onwillige leveranciers en eigenzinnige buren. De verhalen worden gelardeerd door berichten uit de Nederlandse pers. De Zwarte Piet discussie, de eventuele terugkeer van de monarchie etc.

“De twee stellen zitten als gehypnotiseerd in hun stoel. Floris komt als eerste bij zijn positieven en staat op om een schep te pakken. Zijn omvallende stoel is een sein voor de slang om snel weer een veiliger plekje te zoeken en ze zien hem om de hoek verdwijnen.”

Schoenmaker hanteert een vermakelijke schrijfstijl en een verzorgd taalgebruik. Het gebruik van de vaak kort zinnen, maken dat de verhalen zich gemakkelijk laten lezen. De bundel staat vol van humoristische verhalen, waarbij de auteur de actualiteit niet schuwt. De recepten achter in het boek zijn overigens op zich al een feestje.

De hoofdrollen die Willem Alexander en Maxima krijgen toebedeeld zijn een ingenieuze vondst en op uiterst originele wijze als rode draad in het boek verwerkt. ‘Willy’ wordt ontslagen als koning en krijgt een fikse naheffing van de Belastingdienst voor zijn kiezen. Nederland is plotseling een republiek en Willy gaat met ‘Max’ en zijn moeder naar Frankrijk, waar hij zich vestigt als hotelier.

“Het huis van Carina en Ray is prachtig, een oude Maison de Maître zoals de Fransen het huis van een grootgrondbezitter noemen die zelf niet hoeft te boeren. Het land is allang verkocht maar de parkachtige tuin om het huis is groot genoeg om Ray het gevoel te geven een echte landjonker te zijn.”

‘Ontbijt Royale’ is naar mijn mening geen bundel om achter elkaar uit te lezen. Telkens een hoofdstuk of fragment, doet je het boek meer waarderen. Door de -waarschijnlijke- snelle wisseling van gedachten en ideeën in het hoofd van de schrijver, is het ook voor de lezer noodzakelijk om ‘bij de les te blijven’.

“Twee weken later parkeren Willy en Max hun autootje op het dorpsplein, in de schaduw van de platanen die nog wat bescherming bieden tegen de oktober zon. Het heeft inderdaad lang geduurd, maar hun hotelletje ruikt weer naar vers gestreken linnengoed.”

Kortom, ‘Ontbijt Royale’ is een geslaagd en geestig boek. Een vervolg is overigens aanstaande.

De auteur

Schoenmaker werd pas later in zijn leven hotelier. Daarvoor werkte hij bij Verkade (productafdeling), bij Meulenhoff (IT), ontwierp hij meubelen en kwam tenslotte in de reclamewereld terecht. Dat heeft hij geruime tijd gedaan. Tot hij werd uitgekocht. Samen met echtgenote Janneke (de kinderen gingen toen het huis uit), besloot hij naar Frankrijk te vertrekken en een hotel te beginnen. De verhalen rondom dit Franse avontuur zijn gevat in, inmiddels, diverse boeken.

Uitvoering

Uitgever: deze vermakelijke bundel zoekt nog een uitgever!

Drukker Vior Webmedia

Paperback

Illustraties van Andrea Kruis

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en boekrecensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.