Ons geheim 1


Afbeeldingsresultaat voor ons geheim ria van halderen

‘Ons geheim’ vertelt over de strijd van Antoinette. Wanneer haar ex-man en dochter vermoord worden aangetroffen, is Antoinette vastberaden de dader te vinden. Jaren gaan voorbij en ondanks het verdriet en gemis van haar dierbaren, herpakt Antoinette zich en vindt ze uiteindelijk weer wat rust en geluk.

Maar liefst dertig jaar na de moorden neemt een rechercheur contact op met Antoinette; iemand is naar haar op zoek. De moordenaar blijkt dichterbij dan ze had verwacht.

“Eind van de middag werd Antoinette op kantoor gebeld door de politie. Die middag was het levenloze lichaam aangetroffen van een meisje van rond de zeven jaar in het Heverleebos. Het vermoeden bestond dat het hier ging om haar dochter.”

Soms word je ineens geconfronteerd met een debuut dat je verrast. Zo verging het mij met het boek van Ria van Halderen. ‘Ons geheim’ is zo’n verrassing, zo’n cadeautje. Geheel blanco begon ik in dit boek en toen….greep een onzichtbare hand mij bij de keel en trok mij pardoes het –qua omvang- bescheiden boek in. Wegleggen? Geen optie. Uitlezen, ja het enige wat ik kon doen. Gehoorzaam liet ik mij meevoeren richting plot. Wat een heerlijk boek, fijne schrijfstijl en verzorgd taalgebruik.

Het genre waar ‘Ons geheim’ toe ‘veroordeeld’ is  -het zou een thriller zijn- kan ik niet helemaal plaatsen. Ik zou dit boek liever een roman met thrilleraspecten noemen. Maar ach, what’s in a name?

“Antoinette kon niet tot Jos doordringen. Ze had medelijden met hem en voelde zich schuldig, maar dat veranderde niets aan haar plannen. Ze had hem nog niet eens uit kunnen leggen waarom, en hoe ze ertegen gevochten had. Nu was ze vastberaden en dat verbaasde haar eigenlijk ook wel. Ze had erover nagedacht hoe het kwam dat ze, ondanks dat ze Jos met zoveel verdriet achter zou moeten laten, toch voor zichzelf kon kiezen. Had ze stilletjes al een hele tijd geweten dat het leven met Jos haar toch niet zo gelukkig maakte?”

De structuur van het verhaal is goed en dat is knap gezien het relatief geringe aantal pagina’s. Iets meer actie c.q. gebeurtenissen in het middelste deel, had van mij gemogen. Het verhaal lijkt daar iets te gaan ‘kabbelen’. Dat ben je als lezer echter weer snel vergeten zodra Van Halderen gas geeft richting plot. Daar blijft het weliswaar enigszins ‘open’, dus het enige dat Van Halderen kan doen is … een vervolg schrijven.

“Samen met zijn vrouw stond hij op de plek waar hij dertig jaar geleden met Vincent stiekem sigaretten had gerookt. Op de plek waar hij oog in oog was komen te staan met die nare man. Hij kreeg het benauwd en voelde een stekende hoofdpijn opkomen. Nooit had Gerben gedacht op deze plek terug te zullen keren!”

Een van de sterkste punten van Van Halderen is het beschrijven van emoties. De auteur geeft hiermee blijk van een groot inlevingsvermogen. Daarnaast weet zij ook de couleur lokale uitstekend weer te geven. Je waant je werkelijk in het Belgische landschap.

Kortom, een prima debuut.

Over de auteur

Ria van Halderen (1956) woont in Delfgauw en schrijft korte verhalen. Tijdens een vakantie ontstond de inspiratie voor haar eerste boek. Zo ontstond ‘Ons geheim’.

Uitvoering

Uitgeverij Boekscout

Paperback, 192 pagina’s

ISBN: 978-94-0222-508-2 / 9789402225082

 

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C-Communicatie en Marketing en boekrecensent.

http://ht-c-communicatie.nl en http://hanneketinorcenti.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Ons geheim