Ongeschreven regels


Iedereen kent ze, iedereen gebruikt ze, maar niet iedereen benoemt ze; ongeschreven regels.  Toch hebben ze veel effect op de samenwerking binnen een team. Dit boek helpt om de ongeschreven regels in een team en organisatie te herkennen én te veranderen daar waar dat nodig is.

“Ongeschreven regels gaan over ingesleten gedrag of gewoontes. Gewoontes waar niemand zich over verbaast omdat ze er al zo lang zijn.”

De tips van Figee en Van Rijn zijn niet alleen voor leidinggevenden en teamcoaches zeer bruikbaar, maar zeker ook voor de teamleden zelf en dat onderscheidt ‘Ongeschreven regels’ dan ook direct van de vele andere boeken die over vergelijkbare onderwerpen zijn verschenen. Meestal zijn dergelijke boeken vooral geschreven voor de leiders, de managers, de directeuren. Met dit boek gaan de teams sámen met hun leidinggevende(n) aan de slag om verbeteringen te bewerkstelligen. Het is natuurlijk een compleet open deur wanneer ik vermeld dat dát beter werkt….

“Relatiegerichte teams moeten er voor waken dat ze voldoende zakelijkheid behouden en niet doorschieten in hun zorgzaamheid. Taakgerichte teams missen soms juist binding en afstemming.”

‘Ongeschreven regels’ is een uiterst bruikbaar boek voor zelfsturende teams. Figee en Van Rijn vertellen hun lezers hoe bepaalde patronen met betrekking tot interactie een negatieve dynamiek bewerkstelligen. Ze laten echter ook zien hoe je dat herkent én verandert! Dat doen ze op een bijzonder praktische, concrete en direct toepasbare wijze.

“Zolang jij het gesprek met je team blijft voeren, blijft het jouw probleem. Jij blijft centraal staan in het gesprek. Daarmee trek je vanzelf een hoop verantwoordelijkheid naar je toe. Hoe meer je jouw team met elkaar in gesprek brengt, hoe meer ze zich verantwoordelijk voelen om het probleem op te lossen.”

Het boek is doorspekt met (herkenbare en soms buitengewoon humoristische) voorbeelden en juist dat laatste –die humor- werkt goed wanneer je als team met dit boek in de hand aan de slag gaat. Het is tenslotte zo dat, wanneer je om jezelf kunt lachen, de helft al gewonnen is en de bereidheid richting verandering groot is.

Kortom, complimenten aan het schrijversduo Figee en Van Rijn, die opnieuw een heerlijk en bruikbaar boek hebben afgeleverd met ‘Ongeschreven regels’.

Over de auteurs

Annemieke Figee is psycholoog en teamcoach. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf, Pirouette. Ze begeleidt managers en teams voor wie zorgzaamheid hoog in het vaandel staat. Ze helpt hen om, waar nodig, de zaak voor de relatie te laten gaan, opdat de kwaliteit en de resultaten optimaal zijn.

Leonie van Rijn is psycholoog en teamcoach. Sinds 2012 heeft zij haar eigen bedrijf. Zij begeleidt teams en managers waarbij de samenwerkingsproblematiek de resultaten in de weg staat. Zij werkt graag aan samenwerking vanuit heldere kaders en doelen met compassie voor ieders eigenheid.

Uitvoering

Uitgever: Firijn

ISBN 9789082727708

Paperback, 119 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.