Oesterparel


Robijn de Vries is het hoofdpersonage in ‘Oesterparel’. Robijn wordt op een zaterdagochtend uit bed gebeld door de politie met de mededeling dat haar ex-vriend, Benjamin, in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Hij heeft een verkeersongeluk gehad en is zwaargewond. De relatie tussen Robijn en Benjamin was nog maar net voorbij en ze wordt overvallen door tegenstrijdige gevoelens. Het verbreken van de relatie wil niet zeggen dat de twee geen gevoelens meer voor elkaar hadden en ook met de ouders van Benjamin, had Robijn een goede band.

“Er hangt een steriel ziekenhuisluchtje dat doet denken aan pleisters en siliconenhandschoenen. Gewoon doorademen, dan voel ik ook niets van het stijgen van de lift. Maar zodra we uitstappen, grijpt een onzichtbare hand me bij mijn strot. In de langwerpige spiegel onder het tl-licht zie ik een kraai. Mijn vettige kruin glimt gitzwart boven een spierwit gezicht. Gauw trek ik mijn staart wat hoger op.”

Na verschillende ontdekkingen die ochtend stapt Robijn in de trein naar Leeuwarden, waar haar vader een juwelierszaak heeft. Eenmaal daar aangekomen, wordt het haar duidelijk voor welke belangrijke keuzes ze in haar leven komt te staan.

“Met opengesperde neusgaten adem ik twee keer achter elkaar kort in. Door vervolgens lang uit te ademen, probeer ik te voorkomen dat ik mezelf verlies. Alles zit hoog: mijn ademhaling, mijn schouders.”

Met ‘Oesterparel’ levert Rolf een fraaie novelle af die vooral uniek is door de rakende wijze waarop de auteur de gevoelens van haar hoofdpersonage verwoord. De twijfels, angsten, het verdriet en de onzekerheid zijn zelfs voor de lezer invoelbaar.

Het verhaal kenmerkt zich niet door al teveel aktie, maar juist door subtiliteit. Gevoel gedetailleerd en met inlevingsvermogen aan het papier toevertrouwd. De personages zijn bovendien prima gekarakteriseerd en ook de dialogen zijn van een fraaie natuurlijkheid.

Zeker de moeite waard!

Over de auteur

Marijke Rolf (1975) studeerde Algemene Letteren aan de VU in Amsterdam. Sinds 2008 woont zij opnieuw in Leeuwarden, waar ze opgroeide als kind van winkeliers. Rolf volgde modules aan de Schrijversvakschool en heeft een eigen tekstbureau, Storystrikes.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463654326

Paperback, 112 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.