In ‘Ode aan het leven’ vertelt auteur J.N. Wille over zijn pad richting zijn huidige ik na een gebeurtenis die zoveel impact op zijn leven heeft gehad dat hij depressief werd en suïcidale gedachte kreeg. Wille ziet kans om diep te gaan in zijn Ode aan het leven.
In diverse droomsituaties komen zijn huidige ik en jongere zelf wisselend aan bod, waarbij zijn huidige ik de jonge Wille tracht te helpen. Zijn jongere ik neemt zijn lezers mee langs de therapieën die hij volgde. Door de constructie waarvoor de auteur heeft gekozen, ontstaat er een bijzonder en intrigerend geheel.
Doordat het verhaal autobiografisch is, raakt het en komt het binnen. Juist omdat Wille in staat is gebleken om de emoties, pijn en wanhoop (van weleer) goed onder woorden te brengen. ‘Ode aan het leven’ geeft het zware gevecht aan dat Wille is aangegaan. De auteur presenteert zijn verhaal in een toegankelijke schrijfstijl, fraaie schrijfstijl, een enkel ongemakkelijk woordgebruik daargelaten.
Aardig detail is dat Wille de afzonderlijke hoofdstukken laat beginnen met telkens een ander inzicht over slapen.
‘Ode aan het leven’ kent een positieve titel en bevat een idem boodschap, maar de weg daarheen was niet gemakkelijk. Het boek kent diverse zeer actuele thema’s als genderidentiteit, depressies en angststoornissen maken ‘Ode aan het leven’ zeer relevant en het is in de auteur te prijzen dat hij zijn verhaal heeft willen delen.
Uitvoering
Uitgeverij Brave New Books
ISBN: 9789464653786
Paperback, 73 pagina’s
Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/