Ode aan een prachtig mens


Onlangs vierde ik mijn verjaardag en ineens viel daar haar naam. Jacq, de nicht van mijn man.

Fantastische vrouw, sprankelend, levendig, spontaan en een beetje gek. Twee jaar geleden overleed Jacq aan borstkanker.

We wisten niet wat we hoorden toen ze ons vertelde dat ze borstkanker had en moest beslissen of ze haar borst preventief zou laten verwijderen of zou gaan voor behandeling. Ze koos voor het eerste. Weg ermee en doorgaan met leven! Stoere beslissing want om als vrouw een van je borsten te missen, is nogal wat. Toch wilde Jacq kiezen voor de zekerheid dat alle die kwade cellen haar lichaam uitgehaald zouden worden. De operatie werd al snel uitgevoerd en ze kwam weer naar huis. Toen al leek er een stukje sprankeling verdwenen, maar ja, wat wil je… Wij gingen nog uit van een positief scenario. Jacq zou de oude worden; dat kón niet anders. Maar…het kon wel anders en het ging ook anders. Ze knapte niet op en ging terug naar de specialist. Nieuwe onderzoeken bevestigde haar eigen vermoeden, het bleek volledig mis. Binnen zes weken was alle levendigheid en sprankeling verdwenen. Ongeloof, verbijstering en een wereld zonder die ‘spetterende’ Jacq resten ons.

Zelfonderzoek

Gelukkig gebeurt het steeds minder vaak dat vrouwen overlijden aan de gevolgen van borstkanker. Alles staat en valt met er op tijd bij zijn. Er kan dan ook niet genoeg geroepen worden hoe enorm belangrijk zelfonderzoek is.

Ken je lijf. Het is belangrijk dat je als vrouw je borsten goed kent. Weet hoe ze normaal voelen en waar je op moet letten kan helpen een kwaadaardige afwijking in een vroeg stadium te ontdekken. Zo raak je goed bekend met jouw borsten en kun je afwijkingen beter opmerken. Het is ook goed te weten of er sprake is van een verhoogd risico.

Wat is normaal?

Om te kunnen herkennen wat verdachte veranderingen zijn, is het belangrijk dat je weet hoe je borsten normaal aanvoelen. Het is bijvoorbeeld normaal wanneer de ene borst iets groter is dan de andere. Of dat van jongs af aan al een of beide tepels ingetrokken zijn. Wanneer je jouw borsten bevoelt, kan het onder de huid wat hobbelig aanvoelen, dit is normaal en wordt veroorzaakt door het klierweefsel in de borst.

Wanneer moet er een alarmbelletje rinkelen?

Een aantal symptomen kan op borstkanker duiden. Bij de volgende symptomen moet je direct je (huis)arts raadplegen:

een ongewoon knobbeltje in de borst;

schilfering en roodheid van de tepel of kuiltje in de borst;

sinds kort ingetrokken tepel;

strenge(tje) naar de tepel;

vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig);

warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid;

een slecht genezend plekje;

pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst;

zwelling in de oksel.

Bevolkingsonderzoek en mammografie

Eenmaal per twee jaar worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd om aan het bevolkingsonderzoek deel te nemen. Tijdens het bevolkingsonderzoek worden er ter controle röntgenfoto’s, de mammografie, van de borst(en) gemaakt. Het onderzoek vindt meestal bij jou in de buurt plaats, in een speciale bus. Deelname is vrijwillig en gratis.

De uitslag

De foto’s worden vervolgens beoordeeld. Doorgaans is de uitslag binnen twee weken bekend. Als de radioloog naar aanleiding van de foto’s borstkanker niet kan uitsluiten, komt er een advies voor aanvullend onderzoek, dat moet uitwijzen of het om borstkanker gaat of om een goedaardige verandering in je borst. De arts zal de uitslag en zijn advies nader toelichten. Van iedere 1000 onderzochte vrouwen worden er 20 doorverwezen voor nader onderzoek. Van die 20 wordt bij ruim 6 vrouwen, borstkanker gevonden. Dus ook bij doorverwijzing voor nader onderzoek gaat het in meer dan de helft van de gevallen niet om borstkanker.

Voor meer informatie kun je terecht op www.borstkanker.nl of loop eens binnen bij Inloophuis Pisa aan de Draafsingel 59 in Hoorn.


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.