Namens mijn vader. De Indische stilte verbroken


‘Namens mijn vader’ is een non-fictieve roman en bevat de levensgeschiedenis van de vader (Eugène Bakker) van auteur Marit Buur. Het boek is gebaseerd op de aantekeningen die Buur, na het overlijden van haar ouders, vond.

Eugène Bakker is de zoon van een Indische moeder en Friese vader. Hij werd in 1930 geboren op Sumatra. Daar beleeft hij een zorgeloze jeugd tot het moment dat de Japanners Nederlands-Indië binnenvallen. Eugène wordt samen met zijn moeder en broer opgesloten in een interneringskamp en belandt uiteindelijk in Baros 5. Dit mannenkamp op Java is berucht om de afschuwelijke manier waarop de Japanners de gevangenen behandelen. Jonge jongens als Eugène zijn er ver in de minderheid.

“Op de dag dat wij vertrokken namen wij afscheid van onze bediendes. Parman zou ons met onze eigen chique Ford Sedan naar het station brengen. Toen de auto optrok draaide ik me om en keek ik nog één keer naar ons, nu zielloze, huis, me afvragend of we hier ooit nog naar zouden terugkeren.”

Niet alleen de levensgeschiedenis van Eugène maakt dit boek tot een aanrader, maar ook het beeld dat Buur van Nederlands-Indië schetst, is heel bijzonder en door de auteur heel levendig en beeldend beschreven. Het verhaal is opgedeeld in vier delen, die tezamen het leven van Eugène schetsen en de lezer meenemen naar het vooroorlogse koloniale Indonesië, de Tweede Wereldoorlog, de Jappenkampen en de problemen die Eugène, net als vele andere Indische Nederlanders, in zijn latere leven tegenkwam.

“Hoe vertel ik over alle afranselingen die ik kreeg? Afranselingen waarvan ik nog steeds niet weet waarom. Met de hand, met een rietje, met een zweep, tot bloedens toe. Wat had ik gedaan? Ik was pas veertien jaar oud. Hoe vertel ik over de sigaret die sissend doofde op mijn huid? Die vals lachende Jap. Waarom? Zou hij dat zijn eigen kinderen ook aandoen?”

De auteur heeft haar boek voor het overgrote deel moeten baseren op de gevonden dagboeken van haar vader aangezien hij, eenmaal volwassen en in Nederland, nimmer meer heeft gesproken over de gruwelijkheden die hij mee heeft moeten maken. Buur heeft dat met bijzonder veel respect, indringend en rakend gedaan. Chapeau daarvoor. Wat zal dat veel emotie hebben meegebracht. Emotie die je zelfs als lezer al ervaart. Het feit dat Buur haar vader laat vertellen, maakt e.e.a. nóg persoonlijker en rakender.

Tenslotte dient vermeld te worden dat deze debutant, want dát is Marit Buur tenslotte, een bijzonder plezierige en toegankelijke schrijfstijl hanteert en het derhalve te hopen is dat zij het niet laat bij deze prachtige geschiedenis over haar vader.

Kortom, ‘Namens mijn vader’, is een indrukwekkende geschiedenis die het verdient om te blijven bestaan. Dát realiseert Buur met haar prachtige, op waargebeurde feiten gebaseerde, roman.

Auteur

Marit Buur komt uit Den Haag en groeide op in een gezin met een Indische vader, een Nederlandse moeder en twee jongere zusjes. Na haar middelbare schooltijd ging zij Frans studeren in Leiden en later Frans en Engels aan de Nieuwe Lerarenopleiding in Delft. Na jarenlang in het toerisme gewerkt te hebben, kwam zij in het onderwijs terecht. Momenteel doceert zij Frans en Engels aan een MBO Opleiding. Schrijven is altijd haar passie geweest en toen haar vader na zijn overlijden zijn memoires naliet, besloot zij deze te bewerken tot een non-fictieve roman.

Uitvoering

Uitgeverij Batavia Publishers

ISBN: 9789493244054

Paperback, 196 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.