Nachtmerries


Nachtmerries is het vierde deel in de Berger & Blomreeks en bevat feitelijk twee verhaallijnen. Enerzijds is er de wanhoop van hoofdpersoon en oud rechercheur Sam Berger omdat zijn partner, geliefde en moeder van hun ongeboren kind, Molly Blom, bij hem weg is en spoorloos verdwenen lijkt.

Anderzijds is er de verdwijning van ene Nadja, een cliënt van therapeute Rita, waar Sam terecht komt op advies van een oud collega. Rita vraagt zijn hulp bij het opsporen van haar cliënt en is bereid om hem genereus te compenseren als hij de politie erbuiten laat.

“Hij zat een hele poos op zijn knieën naast haar bed. Geen van beien zei een woord. Het was een allesomvattende nacht waarin geen plaats was voor iets anders dan zwijgen. Het rook er naar schimmel, een bedompte kelderlucht, en het enige licht was afkomstig van zijn zaklamp, die nu zo op de brancard lag dat het schijnsel precies op een enorme stapel bankbiljetten viel.”

Opnieuw hanteert Dahl de uiterst fijne en beeldende schrijfstijl die hem zo eigen is. Niet alleen de eigen schrijfstijl van deze auteur, maar ook de ingenieuze constructies van zijn boeken brengen hem tot grote hoogte. Evenals de karakteriseringen van zijn personages overigens. Zelfs hoofdpersoon Sam, die de trouwe lezer al kent, krijgt telkens toch weer iets nieuws mee.

Schijnbaar moeiteloos schakelt Dahl bovendien van perspectief en speelt met de spanningsboog. Zijn dialogen zijn uitstekend en wanneer deze man de omgeving beschrijft waar een bepaalde scene zich afspeelt, kost het geen enkele moeite het voor je te zien terwijl hij daar toch geen ingewikkelde frases voor nodig heeft.

“Het was nacht. Windstil. Duisternis, alleen hier en daar doorbroken door lichtbundels van afzonderlijke straatlantaarns. Geparkeerde auto’s aan beide kanten van de straat, slechts een klein aantal, maar keurig op een rij. Toch bewoog er iets.”

Kortom, Nachtmerries is zonder meer een absolute aanrader en de boeken van Dahl mogen met recht het keurmerk ‘literaire thriller’ dragen.

Over de auteur

Achter het pseudoniem Arne Dahl gaat Jan Arnald (1963) schuil, een bekende naam in Zweden. Arnald is schrijver, redacteur en literair criticus. Arne Dahl is vooral bekend door zijn misdaadromans rond het A-team, een speciale eenheid binnen het Zweedse politieapparaat die complexe misdaden moet oplossen. Het A-team verscheen voor het eerst in Misterioso uit 1999. Dahl werd meermaals gelauwerd, onder andere met de prijs van de Zweedse Academie voor Misdaadschrijvers voor de beste misdaadroman, en met de Deutsche Krimi-Preis.

Uitvoering

Uitgever De Geus

ISBN:  9789044544442

Paperback, 448 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.