Morgenster: fraaie plotwendingen en interessante personages 5


Het boek

“Morgenster” verhaalt over een ingewikkeld moordonderzoek. In Antwerpen worden een aantal identieke moorden gepleegd. De overeenkomsten zijn bizar, een –met enorme kracht- ingeslagen schedel en een naar binnen gedrukt oog is zelfs voor rechercheur Hans Pelsmaeckers geen dagelijkse kost.

Naast dit lastige moordonderzoek maakt de lezer kennis met Kevin, de zoon van Hans Pelsmaeckers. Kevin is 16 jaar en een groot voetbaltalent. Hij voetbalt bij FC Antwerp en wordt door de supporters en door zijn vader op handen gedragen. De club en Kevin krijgen een zeer aantrekkelijk transferaanbod van Ajax. De moeder van Kevin, de vrouw van Hans Pelsmaeckers, is daar echter faliekant tegen. Zij vindt haar zoon veel te jong. Als het contract, buiten haar weten om, toch wordt getekend betekent dat het einde van het huwelijk.

Ook bij FC Antwerp is niet iedereen blij met de transfer. Bobke, de materiaalman, reageert ronduit vijandig op het nieuws. De hele mogelijke transfer komt echter op losse schroeven te staan wanneer Kevin bij zijn laatste wedstrijd voor zijn club onderuit wordt geschopt en afgevoerd met een open dubbele beenbreuk.

Zijn vader is razend en begaat een vergissing. Hij wordt vervangen als hoofdrechercheur. Zijn collega’s Alexia Avonds en John Cardoen nemen het onderzoek van de “schedelmoorden” over, maar Pelsmaeckers blijft op discrete wijze helpen. Als de voorzitter van FC Antwerp wordt vermoord op de tribune van het stadion is dit de aanzet voor een overrompelende, totaal onverwacht plot.

Visie van de recensent

“Morgenster” is een fijne thriller met fraaie plotwendingen en interessante personages. Ondanks dat het geheel met een flinke Belgische saus is overgoten leest het boek heel prettig dankzij de boeiende schrijfstijl van Menheer.

“Naast een een roestige gootsteen lag een verstijfd,  grijs vod. Ernaast stapels borden met vegen van etensresten.  In de ruimte hing de zurige geur van bederf.”

De uitgesproken Vlaamse uitdrukkingen zijn vertaalt in voetnoten; een leuk extraatje. Hierdoor gaan de charmante Belgische sfeer en de subtiele humor niet verloren.

Menheer ziet kans de gemoedstoestand van zijn personages, met name die van protagonist Pelsmaeckers, prima over te brengen op de lezer zonder de vaart uit het verhaal te halen.

“Voor Hans was het een vertrouwde route  maar nu leek het alsof hij een nieuwe stad doorkruist.   Alsof hij werd gedragen  en voortgestuwd  door een escorte van engelen.”

Jammer weliswaar dat er hier en daar wat taalfouten in het boek voorkomen; dat stoort. Ondanks dat, een plezierige thriller.

Over de auteur

Wim Menheer heeft vier eerdere thrillers op zijn naam staan. De laatste “In het oog van de lens” werd genomineerd voor De Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige thriller.

Uitvoering

Uitgeverij Ellessy

Paperback, 227 pagina’s

ISBN10 :9086603025

ISBN13 :9789086603022

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Morgenster: fraaie plotwendingen en interessante personages