Mist in augustus 5


Afbeeldingsresultaat voor mist in augustus

Het is nauwelijks te bevatten, maar ‘Mist in augustus’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deze roman van auteur Robert Domes vertelt ons over het schokkende een aangrijpende leven van Ernst Lossa. Ernst is een tienjarige zigeuner en hij is wees. Ernst belandt in een nazistische jeugdgevangenis, waar de eens zo intelligente en eigenzinnige jongen steeds meer vereenzaamd.

Mede door zijn halsstarrige weigering zijn meerderen te gehoorzamen, geven die hem het predicaat psychopaat en deporteren hem naar een gekkenhuis.

“Hij kan niks zeggen, kan zich niet bewegen, wil naar hem toe rennen en zich aan hem vastklampen, heel stevig, maar het gaat niet. Hij heeft geen kracht in zijn benen, het wordt zwart voor zijn ogen, alles om hem heen draait en hij kan alleen maar fluisteren.”

In deze instelling ervaart Ernst echter voor het eerst hoe het is om familie te hebben. Hij voelt zich er veilig en gewaardeerd, sluit vriendschap met de andere bewoners en wordt tot over zijn oren verliefd op medepatiënte Nandl. Zijn kostbare nieuwe wereld stort echter langzaam maar zeker in wanneer er allerlei vreemde dingen gebeuren in het instituut. Er sterven patiënten een mysterieuze dood of verdwijnen plotseling. Toch blijft de dappere Ernst hoopvol tot Nandl verdwijnt.

Zal Ernst hetzelfde lot te wachten staan? ‘Mist in augustus’ vertelt voor het eerst het ware, schokkende verhaal over de genadeloze genocide van de nazi’s.

“Ernst zwaait terwijl Klose hem meetrekt. Moeder wordt steeds kleiner, maar Ernst weet dat ze hem de hele tijd nakijkt, en hij blijft de hele tijd naar haar kijken. Hij weet dat ze weggaat, ver weg. Ze begint langzaam te verdwijnen, het lijkt alsof ze in rook opgaat, vervaagt als een spiegelbeeld in een plas op straat als daar een steen in valt.”

Met ‘Mist in augustus’ levert Gomes een uiterst aangrijpende roman af. Dat het verhaal gebaseerd is op ware feiten, maakt het eens zo emotioneel. Respect voor de auteur voor het schrijven van dit belangrijke boek waarmee hij deze feiten deelt met een ieder die ze nog niet kende.

“Ernst verliest elk houvast, hij ziet sterretjes, alles vervaagt, de tuin, de muren, de bomen. Josefs stem wordt steeds zachter. Hij ziet Nandl voor zich met haar glanzende haar en groene ogen, een jong haverveld met klaprozen.”

Het is echter niet uitsluitend de inhoud wat dit boek zo doet aangrijpen. De wijze waarop Gomes het vertelt laat het waarlijk binnenkomen. Zijn fraaie vertelstijl, zonder onnodige versierselen, doen de rest. Dit boek verdient een podium en een groot lezersbereik en ik kan het een ieder dan ook van harte aanbevelen.

Over de auteur

Robert Domes (1961) studeerde politicologie en communicatiewetenschappen. Sinds 2002 werkt hij als succesvol onderzoeksjournalist en auteur. ‘Mist in augustus’ is het resultaat van vijf jaar intensief onderzoek. Domes verdiepte zich in Ernst Lasso’s leven door talloze archieven en overlevenden te raadplegen.

Uitvoering

Xander Uitgevers

ISBN 13 9789401606967

ISBN-10 40160696X

Paperback

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Mist in augustus

 • Manja Croiset

  Hanneke Tinor Centimeter, Diep geschokt. Een rectificaties en excuses acht ik op zijn plaats.
  Waar ik allemaal aan de bel getrokken heb en jij neemt naadloos over Euthanasiepraktijken van de Nazi’s.
  Bij mist in Augustus.
  Θάνατος klopt εu is ver te zoeken.
  De genadeloze …praktijken… dat klopt.
  Wat is goed aan genadeloos.
  Euthanasie:”Dood op verzoek door een arts en diens naam is geen Mengele!”
  Uiterst gênant. Ik had je wijzer geacht, had het gerecenseerd,misschien een goed boek.
  Had op zijn minst dat taalgebruik aan de kaak gesteld.
  Genocide is geen EUTHANASIE!
  Niet speciaal naar jou, maar dit scandaleuze taalgebruik zou van overheidswege aan de kaak gesteld moeten worden.
  Dus een deel van mijn familie is niet vermoord, maar door euthanasie gestorven.
  Overheid, rechtszaken, meer en meer in zwang.
  Els Borst was een rustig rechtschapen mens, de wet heeft ze er doorgekregen, maar met de dood bekocht.
  Hoe krijg je het voor elkaar? Beetje dom?
  Ik kan wel janken.

  Manja Croiset

  • Hanneke Tinor-Centi Bericht auteur

   Dag Manja, goedemorgen,

   Met excuses richting jou en mogelijke anderen die ik met de foutieve woordkeuze ‘euthanasie’ heb gekwetst, kan ik melden dat ik dit direct heb aangepast.
   Vanzelfsprekend ben ik het volledig met je eens dat genocide géén euthanasie is.

   Hanneke Tinor-Centi

   • Manja Croiset

    Bedankt, Hanneke, niet iedereen is het gegeven om zijn/ haar dwaling in te zien.
    Chapeau. Ik kan nu meteen melden, dat er rectificatie moet staan i.p.v. rectificaties.
    Het zal wel mooi zijn als het dat effect zou hebben.
    De uitgeverij, kranten. Websites etc.
    Een illusie.
    Maar is niet alles illusie en is illusie niet alles. Marcellus Emants.

    Manja Croiset