Mijn ergste vijand


In ‘Mijn ergste vijand’ vertelt hoofdpersoon Amy, vanuit haar eigen perspectief, over haar jeugd. Amy is elf en groeit op in Limburg. Zij krijgt in haar jonge leven meer te verwerken dan de meeste kinderen en dat blijft niet zonder gevolgen. Naarmate Amy ouder wordt komt zij anders in het leven te staan. Ze schudt haar kinderlijke verlegenheid en onzekerheid van zich af en verandert in een assertieve jonge vrouw.

“Kiara is net als ik vorig jaar ingestroomd, maar ze is erg stil. We besluiten om in de klas naar elkaar te gaan zitten. Na een paar dagen spreken we ook buiten schooltijd af en al gauw worden we vriendinnen.”

Het eerste deel van ‘Mijn ergste vijand’ verhaalt over de jeugd van Amy en is geschreven in de wat kinderlijke ‘taal’ van een jong meisje. Prima passend bij de jonge leeftijd van de hoofdpersoon. Wat mij echter opviel is dat die schrijfstijl niet verandert naarmate Amy opgroeit tot een volwassen jonge vrouw. Bij die fase in haar leven past deze schrijfstijl minder.

Het verhalende vermogen van Redelaar is goed, haar schrijfstijl is echter nog wat ongeoefend. Een schrijfcoach en/of redacteur zou de potentie, die er wel degelijk is, beter tot zijn recht laten komen.

“Het is veel te laat voor deze positieve feedback. Ze heeft zoveel bij mij kapot gemaakt, waardoor een groot deel van het gesprek niet eens bij me binnenkomt.”

Dit debuut van Redelaar vergt de nodige concentratie van de lezer. Er gebeurt namelijk zóveel in korte tijd dat het gevaar dreigt de draad kwijt te raken. De karakters, met name die van Amy en Reno, zijn goed uitgewerkt en de dialogen zijn ongekunsteld.

Chapeau voor de wijze waarop Redelaar de toch vaak heftige onderwerpen, de revue laat passeren. Vaak genoeg blijven dergelijke onderwerpen onbesproken. Het feit dat het boek is geschreven vanuit het perspectief van de hoofdpersoon laat het dichtbij komen en grijpt aan.

“Ze wil dat ik bezig ben met het verwerken van mijn moeders dood, in plaats van telkens anderen proberen te helpen. Ik weet niet of mijn emoties op dit moment door mijn borderline, depressie of door mijn daadwerkelijke verdriet komen, maar ik voel me gebroken.”

‘Mijn ergste vijand’ herbergt tal van zware onderwerpen zoals ziekte, afscheid, manipulatie, pedofilie, pestgedrag, depressies, maar vooral vertrouwen versus wantrouwen en dat verdient respect. Toch adviseer ik de auteur om, bij een volgend boek iets meer te selecteren. Dan komen de onderwerpen waarvoor gekozen wordt, beter tot hun recht.

Over de auteur

Amanda Redelaar is 27 en woont in Landgraaf. Zij volgde de Pabo lerarenopleiding. Inmiddels is zij moeder van een drieling. Rond haar 20e ontdekte Redelaar haar passie voor het schrijven.  ‘Mijn ergste vijand’ is haar debuutroman.

Uitvoering

Uitgeverij Boekerij

ISBN 123 000 1764 086

Paperback, 298 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.