Merelande


‘Merelande’ speelt zich af in een plaats die de lezer als snel zal associëren met Almere. Het verhaal begint in 1985, wanneer Benji en Lieke Nijman van Amsterdam verhuizen naar een nieuwbouwwoning in Merelande. Eenmaal verhuisd, wordt het stel al spoedig geconfronteerd met de eenzaamheid van hun nieuwe bestaan. Vooral Lieke gaat hieronder gebukt.

In het tweede deel worden de gevolgen van de reorganisatie bij een zorggroep beschreven. Het derde deel gaat over de strijd tussen campingeigenaren en de gemeente. Het vierde deel is het verhaal van het ontstaan van een merkwaardig Multicentrum. In het vijfde deel stijgt de spanning tot een hoogtepunt.

“Drie agenten sprongen met getrokken pistolen het kantoor binnen. Een van het struikelde over Max. ‘Arresteer die man!’, brulde Herbert. ‘Hij heeft me aangevallen!’ Terwijl de agenten de versufte Willem in de boeien sloegen, leidde een moeizaam ademende Benji Chaden het kantoor uit. Zij stapten over de bewusteloze chauffeur heen en namen het trappenhuis.

Het verhaal is heel aardig en het gekozen thema origineel. Bovendien weet Keyzer op subtiele wijze een spanningstwist in het verhaal te verweven die geleidelijk toeneemt. Keyzer gaat echter zuinig om met dialogen. Dát, bovenop de verzorgde doch enigszins formele schrijfstijl van de auteur, maken ‘Merelande’ wat afstandelijk en inactief.

“Een intens verlangen naar de dood kwam in haar opzetten. Er bewogen zich ritselende, fluisterende schimmen om haar heen. Zij probeerde om hulp te roepen, maar kon geen woord uitbrengen.”

Gedurende het boek vordert, wint het verhaal aan spanning. De auteur wordt ook allengs iets scheutiger met de dialogen en dat leest al plezieriger. Kortom, het loont om tóch door te lezen in ‘Merelande’.

Over de auteur

Gilbert Keyzer (Rotterdam, 1956) is sinds 2013 auteur. Hij heeft een carrière in de zorg en het onderwijs achter de rug. De ervaringen die hij in deze branche heeft opgedaan, zijn een belangrijke inspiratiebron voor zijn boeken. Vijf romans heeft hij inmiddels gepubliceerd. De stad Almere, waar hij al meer dan dertig jaar woont, is de basis geweest voor de roman Merelande. Het boek heeft aanvankelijk een sterk biografisch karakter, maar al snel neemt de fantasie de overhand.

Uitvoering

Uitgever Boek-Scout

ISBN 978 94-022-3548-7

Paperback, 376 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.