‘Menkes opvoeding’, een zoektocht naar het waarom…


Het boek
In ‘Menkes opvoeding’ vertelt de auteur haar eigen waargebeurde verhaal. Erika is veertien jaar als haar vader Menke, haar uit huis plaatst. Drieëntwintig jaar later zoekt Erika Menkes familie op. Zij gaat op zoek naar het ‘waarom’ van allerlei gebeurtenissen uit haar jeugd. Waarom werd zij, als enige kind uit het gezin, uit huis geplaatst, waarom heeft haar familie haar nooit gezocht en/of contact met haar opgenomen en het grote waarom van alle geestelijke en lichamelijke mishandelingen.

Met behulp van alle aantekeningen die Erika gedurende haar zoektocht maakt, legt zij stukje bij beetje het goed bewaarde familiegeheim bloot.

Visie van de recensent
Erika van Koningsveld vraagt met ‘Menkes opvoeding’ op krachtige wijze aandacht voor al die ‘vergeten’ kinderen in soortgelijke situaties en wat uw recensent betreft, slaagt zij daar ruimschoots in. Bovendien heb ik enorm veel respect voor het feit dat Van Koningsveld zo dapper is geweest haar ervaringen met de wereld te delen. Niet alleen slaagt zij hiermee in haar missie maar ik ben er bovendien van overtuigd dat veel lezers steun hebben aan haar verhaal en er heel veel herkenning bij beleven.

Van Koningsveld heeft haar verhaal gedaan zonder er een overbelicht tranendal van te maken en juist dat maakt het extra emotioneel. De meest emotionele scene is nog wel wanneer zij op enig moment haar jongste broertje, Michael, heeft hervonden. Zij is bij hem en zijn vrouw Karina op bezoek. Tegen Karina zegt Erika: ‘Het was erg, Karina. Heel erg.’ Waarop zij zich tot haar jongere broer wendt en hem huilend haar spijt betuigt voor het feit dat zij hem, ondanks haar vele pogingen, niet voor alle mishandelingen heeft kunnen behoeden.

Wat bij uw recensent ook erg binnenkwam is het feit dat kinderen kennelijk een selectief geheugen hebben. Het kan zo zijn dat het ene kind uit een gezin geen enkele herinnering heeft aan een bepaalde gebeurtenis, terwijl het andere kind daar op latere leeftijd nog de effecten van ondervindt. Is dat karakter, vorming, verdringing?

Over de auteur
Van Koningsveld (1968) woont met haar jongste dochter en twee honden in Rijswijk. Zij is van jongs af aan al geboeid door ware verhalen. In 2014 besloot zij haar waargebeurde verhaal op te tekenen. Met haar boek wil zij aandacht vragen voor het feit dat, wanneer niemand zich verantwoordelijk voelt, huiselijk geweld en kindermishandeling generatie na generatie wordt doorgegeven.

Uitvoering
Paperback, 258 pagina’s
ISBN: 9789402223712
Boekscout


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.