Manuscript… ‘Schaduwzus’


schaduw

Sophie van der Zanden is de dochter van Holger en Hella. Sophie is dertien wanneer zij in het  ziekenhuis belandt na een val van haar fiets. Holger wordt door deze gebeurtenis teruggeworpen in het verleden. Zijn zus was namelijk eveneens dertien jaar toen zij verongelukte. Holger vermoedt een verband tussen beide ‘ongevallen’.

“De telefoon pulk ik uit mijn verkrampte vingers en ik leg het apparaat voorzichtig op tafel. Wanhoop welt omhoog. Of verdriet. Of onmacht. Mogelijk alle drie. Mijn handen klem ik om het zitgedeelte van de stoel. Een bange man.”

Holger praat nog dagelijks met zijn overleden zus om de gezamenlijke geschiedenis te waarborgen. Hij weet echter ook dat veel zaken rond haar dood zijn verdwenen uit zijn geheugen. Holger gaat op zoek naar deze verloren gewaande herinneringen en belandt uiteindelijk in Afghanistan waar hij Leah gaat opzoeken. Leah is politievrouw in dit verre oord en in het verleden hebben de twee een liefdesrelatie gehad. Holger hoopt dat Leah de vele gaten in zijn herinnering kan vullen. Zij heeft echter een geheel eigen agenda…

In de frase: “Een schokkend deja vu dat me verstijft. Want dertig jaar geleden droeg jij ook zo’n kroon van steriele stof”, slaat Kaag soepel de brug van het ongeval waar zijn dochter Sophie het slachtoffer van is en hetgeen zijn zus Jorien destijds is overkomen. De link tussen deze twee gebeurtenissen vormen de rode draad in ‘Schaduwzus’.

‘Schaduwzus’ is een boeiende en spannende psychologische roman waarin Kaag opnieuw blijk geeft over een bijzonder fraaie, haast literaire en mysterieuze schrijfstijl te beschikken. Zijn taalgebruik is zeer verzorgd en zijn woordenschat rijk.

“Mijn lippen glijden uit naar een lach die vreugde moet uitstralen, maar strandt in de expressie van een doodgraver. Dat neem ik waar in het spiegelende glas van een kast. De tijd beweegt geluidloos door in de stralen van een flauwe novemberzon. Die verwijzen alle schaduwen op de bank naar het verleden.”

‘Schaduwzus’ is geschreven in de ik-vorm. Middels prachtige bloemrijke bewoordingen verwoordt Kaag de droefgeestigheid en de schimmige gedachten die ontspruiten aan het verwarde brein van hoofdpersoon Holger.

“Voetstappen op de gang, gebonk op deuren. Om half acht in de morgen. Ik schuifel versuft naar de deur van mijn kamer voor die wordt getart door paniekerige knuisten. Een angstig kijkende hotelbediende staat op een paar decimeter, terwijl ik nog maar net besef waar ik me bevind.”

Kortom, ‘Schaduwzus’ boeit, beklijft en intrigeert. Wanneer een verhaal dan ook nog zó fraai is verwoord, is het een ware aanrader!

Over de auteur

Bert Kaag (1955) is in het dagelijks leven docent Nederlands en geschiedenis aan een middelbare school in Schagen én journalist. Hij schreef veel artikelen voor onder meer Metro en Algemeen Dagblad en is auteur van een tiental toneelstukken die zijn uitgegeven bij de Toneelbibliotheek. In 1995 in opdracht van de provincie Noord-Holland het libretto voor de opera ‘Het portret’ geschreven over het leven van kunstschilder Maarten van Heemskerck. In 2014 verscheen zijn debuutroman ‘Zwijgen’.

Uitvoering

Voor dit manuscript zijn wij op zoek naar een actieve uitgever. Heeft u interesse dan kunt u contact opnemen met HT-C Communicatie en Marketing, htinorcenti@hotmail.com of 06-46590516.

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.